Фиона Годфри

Фиона Годфри. Снимка: личен архив

По случай десетата годишнина на движението за България без тютюнев дим благодарим от сърце на хората, които по един или друг начин бяха съпричастни към каузата ни. Помолихме ги да попълнят нашия почетен юбилеен лексикон. Още отговори от наши съмишленици можете да намерите на юбилейната страница https://bezdim.org/10godini/.

 

Вашето име и/или псевдоним
 
Фиона Годфри
 
 
Позиция

 

Консултант по политиките на ЕС в областта на общественото здраве

 
Месторабота
 
На свободна практика
 
 
Как се отнасяте към тютюнопушенето – в ежедневието, бизнеса и политиката?

Вредно е за пушачите и хората около тях и трябва да бъде забранявано, когато е възможно. Тютюневата индустрия не трябва да играе роля в разработването на публична политика в областта на здравеопазването, данъчното облагане или свързана с това политика.

 
Моля, споделете ярък спомен или впечатление от активностите на гражданската инициатива “България без дим” и/или Коалицията за живот без тютюнев дим.
 
Коалицията беше страстна, стратегическа и новаторска организация. Нейните членове не се страхуваха да се изправят срещу индустрията, за да постигнат  своите цели за промяна в законите или да бъдат иновативни в намирането на пътища около законови и политически пречки.
 
 
Какво трябва да стане, за да се освободи България от тютюневата зависимост през следващите 10 години?

Правителствата, законотворците и законодателите трябва незабавно да приложат член 5.3 от РККТ, да противодействат на корупцията и да прилагат политиките, за които знаем, че работят за намаляване на тютюнопушенето и излагането на вторичен тютюнев дим.

 
Вашето пожелание за инициативата „България без дим“ и Коалицията за живот без тютюнев дим

Надявам се, че един ден няма да да се нуждаем от вашата работа!

Споделете в социалната мрежа: