Лияна Панделиева

Лияна Панделиева. Снимка: личен архив

По случай десетата годишнина на движението за България без тютюнев дим благодарим от сърце на хората, които по един или друг начин бяха съпричастни към каузата ни. Помолихме ги да попълнят нашия почетен юбилеен лексикон. Още отговори от наши съмишленици можете да намерите на юбилейната страница https://bezdim.org/10godini/.

 

Вашето име и/или псевдоним
 
Лияна Панделиева
 
 
Позиция
 
Журналист
 
 
Месторабота
 
Glasove.com
 
 
Как се отнасяте към тютюнопушенето – в ежедневието, бизнеса и политиката?
 
Крайна съм, но искрено ненавиждам всеки вид пушене и вонята, която сее.
 
 
Моля, споделете ярък спомен или впечатление от активностите на гражданската инициатива “България без дим” и/или Коалицията за живот без тютюнев дим.
 
Почуствах се окрилена, когато се събрах на конференция с единомишленици по темата. Може да не сме мнозинство, но хора, които желаят да ни бъде свежо в ежедневието се увеличават и това е добро начало.
 
 
Какво трябва да стане, за да се освободи България от тютюневата зависимост през следващите 10 години?
 
Промяна в нагласата към дима и това да започне от излъчването на тв репортажи, където хората не пушат в кадър (достатъчно е репортерите да помолят цигарите да бъдат махнати по време на интервюто); да бъде забранено повсеместното пушене в телевизионните филми, произведени в България; да не може да се пуши в реалити формати. В същото време да започне национална кампания по всички възможни канали и за всички възрастови групи, която да превърне пушенето в тъпо занимание и да изтъква какво може да направи всеки за себе си, ако вложи парите, изхвърлени под формата на воня, в нещо, което създава истински резултати и носи удоволствие. Нека е ясно, че спестените от пушене и тютюневи изделия пари могат да се вложат в мечтани занимания, да платят за спорт или друг вид умение на децата в семейството; да бъдат спестени за придобиване на желани предмети – колело, компютър, ски; да бъдат претворени в екскурзии и щастливи мигове.
 
 
Вашето пожелание за инициативата „България без дим“ и Коалицията за живот без тютюнев дим
 
Борбата е неравна и не бива да спира нито за ден.
 
Споделете в социалната мрежа: