Стефан Константинов

Д-р Стефан Константинов. Снимка: Личен архив

 

По случай десетата годишнина на движението за България без тютюнев дим благодарим от сърце на хората, които по един или друг начин бяха съпричастни към каузата ни. Помолихме ги да попълнят нашия почетен юбилеен лексикон. Още отговори от наши съмишленици можете да намерите на юбилейната страница https://bezdim.org/10godini/.

 

Вашето име и/или псевдоним
 
Стефан Константинов
 
 
Позиция
 
Лекар, изпълнителен директор, бивш слуга на народа
 
 
Месторабота
 
“УСБАЛ по онкология” ЕАД, София
 
 
Как се отнасяте към тютюнопушенето – в ежедневието, бизнеса и политиката?
 
Като към нещо не само ненужно, но и вредно. Ресурсите, които човечеството губи за развитието му, за поддържането му и за борбата с него, могат да отидат за далеч по-смислени каузи.
 
 
Моля, споделете ярък спомен или впечатление от активностите на гражданската инициатива “България без дим” и/или Коалицията за живот без тютюнев дим.
 
Ярките спомени са повече лична територия. Намирам за особено полезни протестите пред Народното събрание, около НДК. Понякога малки искрици са достатъчни да възбудят скритото недоволство на стотици хиляди и да инициират дебати, които иначе не биха се случили.
 
 
Какво трябва да стане, за да се освободи България от тютюневата зависимост през следващите 10 години?
 
Чудо. Както развития свят го прави, така и България бавно се освобождава от тази зависимост. Изпитвам песимизъм обаче, че в следващите 10 години ще видим огромен прелом у нас по темата. И не заради друго, а поради общото впечатление как се вземат решенията у нас – по пътя на най-ниското съпротивление, конюнктурно, ден за ден, користно. Селектирана е цяла каста действаща по този начин, а нейна алтернатива на хоризонта не се вижда.
 
 
Вашето пожелание за инициативата “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим
 
Здраве на всички привърженици. Нови лица. Нови и оригинални инициативи. непримиримост.
Споделете в социалната мрежа: