Tютюнопушенето увеличава риска от заболяване на Алцхаймер

При по-възрастните пушачи съществува значително по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер, сочат данните от наи-новото проучване. Новината бе оповестена от Reuters Health преди броени дни и разпространена от doctoronline.bg.

Анализирайки предходни проучвания, учени от Великобритания са открили, че опасността при възрастните пушачи да се разболеят от Алцхаймер е значително по-голяма в сравнение с възрастните непушачи. При 79% от изследваните тютюнджии са били установени паметови нарушения. Деменция и възрастово обусловен спад в умствените способности отново са били открити сред тях. Данните не са статистически значими, но могат да се асоциират с появата и развитието на болестта на Алцхаймер, се казва още в публикацията.

„Това е основателна причина хората, които пушат да откажат цигарите или никога да не ги започват“, казва д-р Рут Питърс от Imperial College London. По думите му резултатите от направеното проучване са описани в електронното издание на списание BMC Geriatric и всеки, който желае може да се запознае с тях.

Тютюнопушенето може да причини деменция по същия начин, по който въздейства върху сърдечносъдовата система – увреждайки кръвоносните съдове и променяйки кръвния поток. С напредване на възрастта това би могло да засегне и мозъчната тъкан. Макар и малка съществува разлика, според която настоящите пушачи са със значително по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с бившите пушачи.

Изводът според д-р Питърс е, че с отказа от тютюнопушене се намалява и опасността от развитие на болестта. „Ползата от спирането на цигарите е доказана по отношение на много заболявания, следователно, решението да не пушите може да бъде значимо и спрямо появата на деменцията“, допълва той.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.