Тютюнопушенето по време на бременността ограничава притока на кръв към бебето

Тютюнопушенето през периода на бременността намалява кръвния поток към ембриона, в резултат, на което неговият растеж изостава, съобщава doctoronline.bg. „Още преди 50 години е било известно, че бебетата на майките-пушачки се раждат с по-ниско тегло“, казва д-р Мален Рор Андерсън от университетската болница Gentoff в Хелеръп, Дания.

Екипът е изследвал 266 бременни жени. Около 182 от тях са били непушачки, 43 пушачки и 41 бивши пушачки. Учените са установили, че новородените на жените, които пушат са с по-ниско тегло, по-малък размер на главата и по-ниски на ръст в сравнение с новородените на непушещите майки и бившите пушачки.

Данните са били публикувани в медицинското списание Circulation. А заключението е, че авторите са открили причинно-следствена връзка между тютюнопушенето през бременността и липсата на основен протеин (в границите на 47%), който отговаря за отпускането на кръвоносните съдове и увеличаването на кръвния поток (endothelial nitric oxide syntase-eNOS). Същността на изследването е базирано върху биохимично измерване на протеини, с цел да се открие причината за по-ниското тегло на децата при раждане.

Впоследствие тютюнопушенето било свързано и с редукция (18%) на плазмените равнища на „добрия“ холестерол в кръвта на фетуса. Следващата стъпка в проучването е да се установи дали изложената на риск функция на кръвоносните съдове по време на вътреутробното развитие при пушещи майки, се проявяват в по-късна възраст с атеросклероза на кръвоносните съдовете.

Споделете в социалната мрежа:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>