Туристическият бранш защити забраната за пушене

В писмо до председателя на Народното събрание и министър председателя, както и до членовете на Икономическата комисия на Парламента, Националният борд по туризъм се обяви против частичното отпадане на забраната за тютюнопушене на обществени места. “Националният борд по туризъм е категорично за запазване на Закона за здравето,  така както действа в момента,” се казва в писмото, подписано от председателя на УС на борда, Красимир Гергов. Представителите на туристическия бранш разясняват, че до момента има предварително заявени и продадени над 150 000 международни туристически пътувания  с обща цена за сезон „Зима 2013/2014“ и сезон „Лято 2014“ при условията на сега действащия Закон за здравето. Общия обем на сключените основни договори за предоставяне на туристически услуги с обща цена на територията на Република България с чуждестранни туроператори е за над 4,2 млн.туристи при условие, че в България не се пуши на обществени места, подчертават от туристическия борд.Според НБТ, всяка нова промяна на закона е лош знак за чуждестранните туроператори инвеститорите в туризма, че в България всичко е възможно и че законодателството, както и икономическата среда са нестабилни.

По отношение на гласовитите представители на ресторантьорския сектор, които от години усърдно работят за либерализиране на режимите за тютюнопушене, от туристиския борд заявяват:

Към МИЕ има регистрирани 176 неправителствени организации по Закона за туризма (2002,2013). Не смятаме, че е нормално да се защитават интересите само на едни от тях и да се обричат всички останали добросъвестни търговци от бранша – ресторантьори, хотелиери, туроператори и туристически агенции на възможността всеки чуждестранен турист да има право да предяви рекламация, да се откаже от пътуване в последния момент и да претендира за законна компенсация за провалено право на пътуване с основание – „частично разрешение за пушене на обществени места“.

 Такъв иск ще бъде уважен във всяка страна член на ЕС, като загубите ще бъдат за сметка на  българската туристическа индустрия.

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

2 thoughts to “Туристическият бранш защити забраната за пушене”

  1. този го слушах какви глупости изговори когато имаше някакви протести е Египет.щял да привлече туристи вместо Египет да посещават България и какво може да им предложи.ще стане ако този наивник премести пирамидите, долината на фараоните, гробницата на Тутан Хамон и многото други забележителности в България.желая му успех в начинанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.