Be Happy: спазвайте законите и не задимявайте репутацията си

Призоваваме популярната хранителна верига да спазва забраната за тютюнопушене“България без дим” и коалицията “За живот без тютюнев дим” изпратиха открито писмо до Изпълнителния директор на Happy Bar & Grill Теодора Попова. Писмото гласи:
Уважаема госпожо Попова,
Обръщаме се към Вас от името на хилядите граждани обединени в Гражданска инициатива „България без дим“ и членовете на 40 неправителствени организации от Коалиция за живот без тютюнев дим.
Като редовни клиенти на ресторантите от веригата Хепи от 1994 г. и ценители на вкусното и разнообразно меню, както и на приятната атмосфера, и обслужването във Вашите заведения, изразяваме пълното си недоумение от систематичното пренебрегване на Закона за здравето от различни Ваши заведения през последните седмици. В различни ресторанти от веригата из цялата страна наши членове наблюдават разделяне на помещенията за пушачи и непушачи, зареждане на пепелници по масите и уведомяване на посетителите, че вече няма пълна забрана за пушене в заведенията.
Както добре знаете, пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е в сила и предложенията за отменянето й в Парламента бяха отхвърлени от комисията-принципал на Закона за здравето, който я регламентира. Действията на Хепи представляват целенасочено и предизвикателно нарушение на закона, увреждат здравето на Вашите клиенти и служители, и нарушават конкурентната среда като поставят добросъвестните ресторантьори, които спазват действащите закони, в неблагоприятна пазарна ситуация. Подобно поведение е напълно неприемливо за верига като Хепи с претенции да бъде водещ доставчик на качествени ресторантьорски услуги в страна-членка на ЕС, където действа върховенство на закона.
Най-добронамерено се обръщаме към Вас с надежда, че Хепи ще съумее да защити репутацията си  и да демонстрира, че спазва законите и гарантира здравето и правата на своите клиенти и служители. Ще очакваме отговор от Вас и решителни действия до края на текущата седмица, преди да предприемем последващи мерки, за да защитим правата си като потребители и граждани на Република България.
С уважение
Павел Антонов
Гражданска инициатива “България без дим”
Д-р Гергана Гешанова
Коалиция за живот без тютюнев дим
Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

2 thoughts to “Be Happy: спазвайте законите и не задимявайте репутацията си”

  1. Въпросът е щом нарушават толкова нагло този закон, кои други здравно-хигиенни закони и наредби нарушават?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.