Отдъхнахме! Продължаваме с прилагането и спазването на забраната!

Гражданско присъствие пред НС на 12.12.2013.Гражданска инициатива „България без дим“ и над 30 пациентски, здравни и природозащитни организации, обединени в коалицията „За живот без тютюнев дим“ приветстват с облекчение отказа на народните представители да либерализират действащата забрана за тютюнопушене на обществени места. „Здравият разум, моралът и европейската ориентация на обществото ни победиха днес,“ заяви Павел Антонов,  съучредител на инициативата и председател на едноименното сдружение. „Поздравяваме народните представители от всички парламентарни групи, които с гласовете си днес съхраниха мечтата ни да живеем като достойни европейци и да отглеждаме тук здрави деца в чиста здравословна обществена, а и политическа среда, без дим и зловонно задкулисие“. „Ще дишаме спокойно чист въздух по време на празниците, заедно с всички български родители и деца, пушачи и непушачи, чиито здраве и права бяха опазени днес от ламтежа на тютюневата индустрия за печалби,“ коментира д-р Гергана Гешанова, председател на гражданската коалиция.От „България без дим“  незабавно продължават действията за спазване и прилагане на действащите закони, в подкрепа на държавните здравни инспектори. „Чрез внасянето на проекти за либерализиране, тютюневите лобисти в парламента се опитаха да подкопаят забраната за тютюнопушене, затова още от днес наши членове и симпатизанти започват проверки по заведенията и работните места за спазването й,“ оповести Антонов. От „България без дим“ ще се обръщат добронамерено към нарушителите, с молба за толерантност и спазване на закона, и едва когато това не помогне, ще подават сигнали до държавните контролиращи органи. Предстоят и съвместни проверки на доброволци на инициативата с държавни здравни инспектори по натрупалите се в последно време граждански сигнали за нарушения на забраната.

По-рано днес представители на „България без дим“ и граждани, сред които и пушачи, кашляха пред парламента по време а над тричасовото пленарно заседание, което отхвърли предложенията на „Атака“  и „Коалиция за България“ за либерализиране на тютюнопушенето.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

16 thoughts to “Отдъхнахме! Продължаваме с прилагането и спазването на забраната!”

 1. Войната сега започва.И ще воюваме по ваш образец-със спекулации ,лъжи и измами.С тази разлика,че никой не ни плаща .И е наивно да си мислите,че ще се спазва забраната.

 2. Мисля, че заради хейта по коментарите тук, се налага да се представя първо: Та, непушачка съм от 7 години. Супер добре се чувствам от този факт, както и че съм от София, където май единствено се спазва забраната (по впечатления от лятната и есенната отпуска и някой редки наблюдения от кафета из страната). Има нещо, което ужасно много ми се наби в съзнанието покрай дебата от 12.12 в парламента – увеличението на продадените цигари с 8-9% от както забраната е в сила. Стори ми се абсолютно неадекватно, направих си труда да проверя данните и в НСИ, изглежда са истина (или поне парите от акцизи са толкова с повече). Според същите данни и населението е намаляло, както всяка година след 87 насма, та ми изниква в съзнанието въпроса – кога ще се вземат мерки (очевидно тези повече цигари са изпушени от много по-малко хора в семейна среда, за което можем да съдим от закритите и празни заведения, предимно в домашна атмосфера, пред деца, което е супер вредно) да се проверяват тези тровещи изверги и в домовете им, ако трябва, защото така не може повече, а очевидно геноцида се е усилил след забраната? Възможно ли е да се направи някакъв регистър, кой, кога и как си купува цигари и да се проверява и у тях дали не пуши пред децата си? Смятам, че е нужно с оглед на това, че имам съученички, които родиха, когато завършихме и имам дори и снимки, че пушат пред бебетата си? Не веднъж съм спорила с тях и естествено супер лицемерно ми отговарят с въпрос – “ами къде да пуша, като по кафетата не може”. Мисля, че “бездим” трябва да вземе мерки, защото от 2 години вече проблема става ужасно сериозен и аз като студентка по педагогика втора година не мога да се примиря с посегателството върху здравето на новородените! Ужасно съм възмутена и ви моля за помощ!

 3. В Бургас, ако се разходите по главната улица ще откриете поне две-три кафенета, където свободно и напълно явно се пуши. Става въпрос за заведения на по-малко от 200 метра от общината.

 4. Горда, имайте предвид, че под “продадени цигари” се имат предвид официално продадени, т.е. едно увеличение или намаление в тази статистика може да бъде изцяло подвеждащо с оглед на факта, че почти половината от пазара е контрабанден, т.е. “сенчест.” Инак сте напълно права, нашите усилия няма да спрат с приемането на забраната, мечтата на много от нас е България да се подреди до Австралия и Великобритания сред водещите страни в ограничаване на тютюнопушенето. Дени, пускайте сигнали – чрез нас или директно до РЗИ по имейл. Ласт,

 5. …Ласт, на спекулации, лъжи и измами се нагледахме и наслушахме през последните 4 години, и от наглите лобисти на тютюневата идустрия в парламента, и от клакьорчетата им сред ресторантьорските среди и в интернет. Но истината е една: пушенето е опасна зависимост от която се печелят кървави пари, без него за всички ни е по-добре 🙂

 6. Искам да попитам .Ще подадете ли сигнал срещу Народното Събрание,защото там се пуши масово на закрито(предполагам гледате елевизия).Щом като в ковачницата на закони те е нарушават нагло как смятате че аз ще ги спазвам.Хайде драги доносници,действайте -този път ви подкрепям

 7. Дори и в София никъде не се спазва законът. Поне по местата където аз ходя. Защо няма никакъв контрол? По някаква причина хората не възприемат този закон като закон който е като всички останали… Контролът е никакъв. Подкупи летят насам-натам поголовно. Тръска се във вази с цветя. Моите приятели пушачи дори са възмутени и излизат навън да пушат, въпреки че вътре масово се пуши. На всичкото отгоре има и заведения, които изобщо нямат вентилация достатъчна да поеме цигарения дим, така че е ПО-ЗЛЕ от преди. Контролът е под всякаква критика, там трябва да се работи и то много.

 8. Last, ако сте забелязали нарушение на закона на обществено място, пък било то и по телевизията, непременно го подайте чрез формата за сигнали и ще го внесем от Ваше име, като запазим идентичността Ви за Ваша лична сигурност, ако желаете. Пушач, законът вече се спазва, спазват го всички културни хора, пушачи и непушачи, и уважаващите клиентите си заведения. Битката срещу нетолерантността и беззаконието в България започва с този закон и нашето осъзнато решение да го спазваме и прилагаме.

 9. Според мен контрола за неспазване на закона за тютюнопушене на закрито е неефективен, защото по някакъв начин собствениците на заведения, в които предстои проверка са предупредени за нея и успяват да прикрият неспазването на закона! Присъствах няколко вечери в едно и също заведение, в което се пуши, 2 вечери се пушеше, а на третата чакаха проверка и бяха скрити пепелниците!

 10. Много ясно ,че се киха на инспекторите.За пет стотака месечно и нямаш грижи.Е вярно вече няма салони за непушачи и всики дишат дима.Та това постигна този закон-ефективност никаква,поощрява корупцията и разделя нацията.

 11. Пет стотака днес, пет стотака утре… след като се налага да плащат, мнозина ще се замислят дали да нарушават закона. И като падне първият скалп на хванат в крачка инспектор на РЗИ, мизата ще се вдигне доста, а повечето просто ще откажат да взимат подкупи. За подкопаването на този закон бяха хвърлени сума пари, в брой и като парламентарно и ефирно време. Въпреки това той оцеля, и – както правилно посочва Васко – се спазва от все повече и повече съвестни пушачи. Така че, ако някой има конкретен сигнал за поискан или платен рушвет, моля да влезе във връзка за да се постараем да хвръкне скалпа на виновния.

 12. Я да попитам кой хвърля пари за подкопаване на закона?Но ще искам факти,не съмнителни размишления.Защото има факти кой подкрепя вас….

 13. тука чета някакви закани че някой ще ми проверява собствения дом затова кой и как пушел в него.дори се правят планове да се изработи регистър на тези които пушат в домовете си като на престъпниците,а питахте ли колко законно е това?не мислите ли че тръгвате по много тънък лед.моят дом е моя крепост!не съветвам никой да си прави подобни експерименти защото ще му струват доста скъпо особенно след като влезе в сила новия Н.К.

 14. Ало освободителите, да сте чували че на сила хубост не става? Вашата инициатива граничи с геноцид! Гледайки снимката на активистите ви, оставам с впечатлението че те посещават заведения, едиснтвено за да излеят злобата с някое друго доносче. А онази, фанатизираната педагожка, да спре наркотиците и да излезе от филма, защото това не може да бъде мислене на адекватен човек. Никой не може да ми нарежда какво да правя със собственото си здраве, в собствения си дом! Абе, вие изобщо имате ли грам мозък, в изтъканите си от комплекси и омраза тела? Гледам снимката на статията и не знам, да се смея ли, да плача ли… две пенсионерки, един засрамен гаврош и пълничка, застаряваща госпожица. Такива “бедни душици” и аутсайдери в обществото, имат нужда от социализация и комуникация със себеподобни – това е факт, но защо се събират сплотени от омразата към околните – това вече ми е непонятно. И за да не остане някой с грешни впечатления – не съм собственик на заведение, нито имам нещо общо с тютюневия бизнес, просто не понасям идеята че малцинство, ще налага възбрана върху правото ми на личен избор. Когато заведенията бяха разделени, всеки имаше право на избор, къде да пребивава. Сегашното положение потъпква правото на употреба, на законно продаван продукт! След като толкова сте загрижени за здравето на хората, защо не поискате забрана за консумация на алкохол и мазни храни, или изобщо на заведенията, защото се събират хора и има опасност от предаване на болести… quo vadis domine…

 15. когато „Асоциацията на пушачите в България“ предлагаше да се разделят заведенията от „България без дим“ най високомерно отговаряха-НЕ.сега няма какво да ревете че не се спазва забраната и правилно е да не се спазва защото ние сме нормални хора а не полярни мечки да мръзнем навън и да се простудяваме заради вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.