Русия забрани тютюнопушенето

От днес в Русия влизат в сила още по-големи ограничения на пушенето на обществени места, съобщи БНР.

От 1 юни в страната ще бъде забранено да се пуши в ресторантите, кафенетата, закусвалните, хотелите и общежитията, на пероните на гарите, във влакове и кораби. Тютюневи изделия няма да се продават по будките и чрез амбулантна търговия, а само в магазини, съобщи Reuters. Цигарите обаче няма да бъдат изложени, а ще се предлагат чрез каталог или списък.

Глобите са между 500 и 1500 рубли, което е от 21 до над 60 лева. За собствениците на заведения наказанията са по-големи и могат да надминат 3700 лева. Reuters съобщава и за съпротива срещу новия закон от страна на индустрията и индивудиални пушачи – подобно на България и други страни, където подибни закони вече са факт, първата им реакция е да се опитват да представят пушенето като “човешко право”. Българският Върховен конституционен съд през 2011 постанови, че тютюнопушенето не е индивидуално човешко право. Президентът Путин цели намаляане на пушенето сред възрастните до 25% до 2020 г., съобщи Reuters.

Това е вторият етап от прилагането на Закона за ограничаване на тютюневия дим в Русия, припомня eлектронното издание “Офнюз.” Първият влезе в сила точно преди година. Тогава беше ограничено пушенето в образователните учреждения, културните ведомства, спортните обекти, плажовете и детските площадки.

Още при влизането в сила на първата фаза на закона през февруари 2013 г. президентът на Кампанията за деца без тютюнев дим Матю Л. Мийерс определи действието като “историческа стъпка” за намаляване на употребата на тютюневи изделия във втория по големина пазар на света.  Според него новият закон отразява нарастващото безпокойство от ужасяващия брой жертви на тютюна в Русия, където една трета от жителите пушат – включително над 60% от мъжете, а тютюнът убива около 400 000 ежегодно. Приемането на закона доказва също, че борбата с тютюнопушенето, което е първа причина на предотвратима смърт в световен план, напедва дори в страни, къдено пушенето е дълбоко вкоренено в обществената култура, подчерта Мийерс.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

2 thoughts to “Русия забрани тютюнопушенето”

  1. много ви е стара информацията законът влиза отново в държавната дума на Русия и ще бъдат внесени съществени изменения.ще има отделни заведения за пушачи, в административните и обществени сгради ще се върнат отново пушалните, в ж.п. и въздушния транспорт ще се въведе режим за пушене в зависомост от продължителноста на пътуването.руската администрация не са врагове на собствения си народ особенно с оглед климатичните особености на северните райони на Русия.

  2. в Русия разрешават преобразуването на ресторанти и кафенета в клубове на пушача. законопроекта е изработен от Сергей Калашников председател на комисията по здравеопазване и одобрен от Държавната дума.Русия бързо изтрезня от еуфорията на забраните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.