Защо не се спазва забраната? Поглед към инспекциите и глобите.

Според проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките, проведено в периода август – септември 2013г., близо 15 % от българите не са ставали свидетели на нарушения на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Изненадващи проверки на заведения през 2013 г., проведени от БТВ, също показаха, че забраната се спазва.

Факт е обаче, че нарушения и глоби има. За близо две години са издадени наказателни постановления на обща стойност над 1 млн. лв., съобщиха през май от Министерството на здравеопазването. Извършени са близо 406 923 проверки на 393 168 обекта. Реално обаче само 41% от глобите бяха платени. Какъв е проблемът?

След проведени интервюта със здравни инспектори научихме, че хората, които нарушават забраната, не са особено дружелюбни, когато се стигне до глоба. Често те “псуват, обвиняват държавата, държат се арогантно и отказват да дадат личните си документи“. В началото на тази година екип на Регионалната здравна инспекция бе посрещнат по същия начин по време на рутинна проверка в Плевен. Типично по български или си търсим правата?

Пушачите, които нарушават забраната, са в пълното си право да не предоставят личната си карта на служителите на РЗИ. Законът за защита на личните данни ги пази. Здравните инспектори трябва да бъдат придружавани от полицай, ако искат да получат личните документи на съответния нарушител. Проблемът явно не е в глобата, а в начина, по който се събира.

Споделете в социалната мрежа:

3 thoughts to “Защо не се спазва забраната? Поглед към инспекциите и глобите.”

  1. когато „Асоциацията на пушачите в България“ предлагаше да се разделят заведенията от „България без дим“ най високомерно отговаряха-НЕ.сега няма какво да ревете че не се спазва забраната и правилно е да не се спазва защото ние сме нормални хора а не полярни мечки да мръзнем навън и да се простудяваме заради вас.

  2. А ние сме нормални хора, които не са длъжни да си провалят здравето не просто с една “настинка”, но и редица други заболявания (хронична хрема, астма и т.н.) заради вас…
    Вие нарушавате закона, не ние. В крайна сметка вредността на цигарите е доказана и този закон цели да ви подтикне и да намалите броя на цигарите. Ограничени хора обаче няма да го осъзнаят.

  3. така ли само с една настинка? а нещо да си чул за пневмония, двойна пневмония или възпаление на белите дробове все болести които водят до трайна инвалидност,а понякога и до летален изход.заболяването се прадизвиква точно при условия когато човека с разгрято тяло и от топло помещение излиза на минусови температури и студен вятър.след като и аз си изпатих от едно такова удоволствие да пуша навън повече в заведения където не се пуши не влизам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.