ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ: СТУДЕНТИТЕ ГОВОРЯТ 4

Спазва ли се забраната за тютюнопушене в закрити обществени места в България? С този въпрос се обърнахме към няколко студенти, които имат желание да споделят мнението си по тази тема. Първо интервюирахме Никола, студент по бизнес икономика в Берлин, и Ц. Д., студентка по урбанизъм в София. Сега се обръщаме към Т. Ч., която следва в Благоевград.

Какво мислите за забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Идеята е много добра и аз я подкрепям, но според мен, тя не е много успешна, Забраната няма да нали броя на пушачите. Може би ако има по-високи санкции, хората ще си помислят дали да пушат в закрити обществени места. И ако наистина се глобяваха нарушителите, де…

Спазва ли се забраната в България?

Често виждам хора, които пушат в закрити обществени места. Това се случва най-често благодарение на чашки с мокри салфетки. В някои заведения дори си предлагат и пепелник. Всички нарушават забраната.

Виждали ли сте проверки в заведенията?

Не съм виждала нито инспекции, нито да глобяват някого.

Какво мислите за глобите?

Ако говорим за моя бюджет, 300 лв. глоба са ми много пари, ако ме хванат. Въпреки че съм пушила веднъж или най-много два пъти в заведение след като въведоха забраната и не ме е било страх. Най-вероятно сервитъорите са знаели, че няма да има проверка, затова са позволили да се пуши вътре.

Когато сте в заведение, излизате ли за цигари или пушите вътре?

Ако ми се пропуши, бих излязла отвън. Може някои хора да не се съобразяват с това, че пречат на някого с цигарения дим, но аз мога да си представя какво е. Така че бих излязла навън, а и най-малкото да дам пример на останалите, че това трябва да се прави.

Според Вас, защо не се спазва забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Забраната не се спазва, защото най-напред заведенията ще загубят, ако накарат своите клиенти да излезнат отвън да пушат. Има и заведения, които са уведомени кога ще има проверка и се измъкват много лесно. Черта на българите – малко лоша, но си я има, е да не спазваме забраните.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.