Контакти

За връзка с колицията от организации „За живот без тютюнев дим“ и за информация по провежданите дейности и събития, включване към доброволците на „България без дим“ и обучения за отказване на тютюнопушенето и профилактика, обърнете се към координаторана коалицията, д-р Гергана Гешанова, тел. 0882 374000, електронен адрес coalition . bezdim <at> gmail . com.

За включване в сдружение „България без дим“ и запитвания за факти, данни и анализи на законодателството, свържете се с д-р Маша Гавраилова, Председател на УС и Старши експерт по политиките, електронен адрес mashagavrailova <at> gmail . com

За запитвания за информация и пряка връзка с оперативната координационна група на едноименната гражданска инициатива, пишете до Павел Антонов, PhD, Координатор на гражданската инициатива и старши експерт, общество и медии, на адрес pavelan <at> bluelink.net, тел. 0888 704661.

0884 806 655 Орлин Мирчев, omirnet <at> hotmail.com

Пощенски адрес: бул. „Сливница“ 257, ет.3, София 1202.

Приемно време за посещения : с предварителна уговорка.

Споделете в социалната мрежа:

69 коментара Контакти

 • Iordan

  Това е пълна простотия,вие се оправихте с Наркотиците,където водяъ до пристрастяване и до болести ,като хепатит и спин,оправихте се с алкохола ,което води до рак и цироза на черният дроб,4е на пушенето налетяхте,някой като пуши една цигара няма да скочи да се бие с компанията от отсрещната маса,за разлика от наркоманите с дрога и пияниците с алкохола…………..

 • Сигурно, сигурно ще да е така, и Вашият извънредно толерантен и изискан коментар го доказва, радвам се, че установихме контакт 🙂

 • Страхотна инициатива. И аз съм ЗА да седна във заведение, и да дишам въздух, а не някаква помия. Да алкохола и наркотиците са друг въпрос, но мисля, че има доста изписано по темата. Похвално е , че има хора който се занимават и със този проблем на обществото.
  Ако искате да разменим Линкове/Банери, пишете ми на stanislav.milchev1@gmail.com Ще се радвам на сътрудничество.

 • Адриана

  Здравейте! много беше съм доволна когато излезнал този закон, но….никой, никой не спазва този закон.Кога ще проверяват детски паркове?? БЪЛГАРСКИ МАЙКИ пушат,пушат и пушат една след друга.Мъжете толково не пушат,колкото жени още повече майки,срамота!! Аз съм чуждинка, и не съм видяла таково нещо майка да пуши без никакъв срам, в една ръка сигара в друга бебето. Попитам още един път, кога ще проверявате детски паркове??

 • Stefi

  Няма ли да дебнат доносниците ви за нивата на дим по улиците от автомобилите? Какъв пример давате вие с това подстрекаване към доносничеството?! Демократично ли е да се борите за забрана на голяма група хора да имат заведения в които се пуши?! На вас какво ви пречи да има заведения за пушачи в които да не влизат стерилните ви съмишленици?! Демокрацията е интелект, търпимост и уважаване правата на другите! Вие нямате нищо общо с това. Съжалявам ви. С такива „граждани“ като вас доникъде няма да стигнем. Не сте дорасли за свобода и истински ценности!!!

 • Виждам, че и вие сте изпълнена с толерантност, вежливост и добри намерения 🙂 Идете да пушите или да нарушавате законите в коя да е действаща демокрация – подчертавам, действаща, не като нашата псевдо – и елате да ни разкажете след колко минути околните извикаха полиция. Времето да зовете за толерантност беше когато имаше на хартия частична забрана, но на практика пушехте навсякъде, и нямаше дори една сладкарница, да не говорим за музикален клуб, където да се влезе без човек да се одими.

 • Свободен!

  АВСТРИЯ – От 2009 г. насам всички заведения, по големи от 80 кв. м., са длъжни да имат зала за непушачи. Ако заведението е по-малко от 50 кв. м. собственика иМа право на избор – дали то да е за пушачи или непушачи. При заведения между 50 кв. м. и 80 кв. м. правото на избор е при специфични условия. На собствениците на заведения е бил даден срок от 1 година за да се приспособят към промените.

 • Свободен!

  ДАНИЯ – Всяка фирма трябва да има написани правила относно пушенето, уреждащи позволените места, на които може да се пуши, и наказанията, прилагани при неспазване на правилата. В барове и кафенета, по-малки от 40 кв. м., пушенето е разрешено при положение, че в тях не се сервира храна.

 • Свободен!

  ФРАНЦИЯ – Позволено е изграждане на специални стаи за пушене

 • Свободен!

  ИТАЛИЯ – От 2005 г. пушенето в офиси, спирки и заведения е забранено. Този закон обаче не е толкова строг колкото повечето подобни. Той позволява изграждането на отделни зали за пушачи, в които могат да се сервират храни и напитки при определени условия – вентилацията им трябва да е отделна, нужно е вратите им да се затварят автоматично, не бива да заемат повече от 50% от площта на заведението и т.н. Няма забрана относно пушенето на открито, така че гледката на хора, пушещи навън, е доста често явление.

 • Свободен!

  ЛЮКСЕМБУРГ – От 2005 г. пушенето в офиси, спирки и заведения е забранено. Този закон обаче не е толкова строг колкото повечето подобни. Той позволява изграждането на отделни зали за пушачи, в които могат да се сервират храни и напитки при определени условия – вентилацията им трябва да е отделна, нужно е вратите им да се затварят автоматично, не бива да заемат повече от 50% от площта на заведението и т.н. Няма забрана относно пушенето на открито, така че гледката на хора, пушещи навън, е доста често явление.

 • Свободен!

  МАЛТА – пушенето в заведенията, публичния транспорт и публичните сгради е забранено, като се позволява отделянето на специални стаи за пушене

 • Свободен!

  ХОЛАНДИЯ – На 2 Ноември 2010 г. правителството отменя забраната за пушене в барове с размер до 70 кв. м.,

 • Свободен!

  ПОЛША – От 1 Януари 2011г. влезе в сила забрана за пушене във всички заведения, като разрешението за стаи за пушачи си остава в сила.

 • Свободен!

  ПОРТУГАЛИЯ – При определени условия се позволява изграждането на зала за пушачи и зала за непушачи в барове, кафенета и ресторанти. Пушенето е забранено на пътувания по-кратки от 1 час.

 • Свободен!

  РУМЪНИЯ – Пушенето е забранено в публични сгради и помещения. Баровете и ресторантите са длъжни да означават заведенията си като позволени или забранени за пушене зони.

 • Свободен!

  СЛОВАКИЯ – Пушенето в Словакия е забранено на повечето закрити места, но изключение се прави баровете, в които не се сервира храна. След промени в закона през 2010 г., вече не съществуват изисквания към ресторантите да притежават отделни зали за пушачи и за непушачи.

 • Свободен!

  СЛОВЕНИЯ – в Словения се приема закон, забраняващ пушенето във всички публични помещения и работни места. Този закон влиза в сила на 5 Август 2007 г. В него са изредени редица изключения от забраната: публични зони на открито, специални хотелски стаи, специални зони за пушачи в центрове за възрастни и затвори, специални камери за пушене в баровете и на работните места и др.

 • Виктор Гюров

  Като цяло, написаната от „Свободен“ информация е ТОЧНА, но на места НЕПЪЛНА. В някои от посочените страни е пропуснато да се напишат допълнителните ограничения за зоните за пушене, като например за ограниченията в размерите им, изискванията за автоматични врати, за отрицателно налягане, не-сервирането на храна, съгласие от персонала.

  Ето някои от споменатите страни, в които има допълнителни изисквания и които не са написани в коментарите на „Свободен“:
  • Франция – допълнителни ограничения;
  • Холандия – допълнителни ограничения;
  • Италия – допълнителни ограничения.
  Окуражавам всеки сам да свери информацията на следния линк http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans#cite_note-123. От помощ може да е и http://www.epha.org/a/1941.

  Също така е добре когато някой пише някакви твърдения да споменава и източника си. Така информацията и източника й могат да се верифицират, и да не се поставят в заблуждение четящите – това по принцип.

  И един коментар: В повечето държави в света се върви към „затягане“ на забраните за тютюнопушене поради обществените вреди, които е научно доказано, че причинява. Това включва и посочените по-горе държави. Прост логически начин да разберем това е фактът, че допреди 20-25 години не е имало ограничения на тютюнопушенето на обществени места, а сега ги има под различни форми в почти цял свят. Защо ли? Защото медицината е открила множеството изключително вредни за здравето ефекти на тютюневия дим, а без здраве закъде?!

 • XpacT

  Павел Антонов
  October 10th, 2012 at 17:13
  Виждам, че и вие сте изпълнена с толерантност, вежливост и добри намерения 🙂

  Не Ви отива да говорите за толерантност, при положение, че се стремите да забраните тотално нещо някому. Вежлив може и да сте, но добрите Ви намерения се отнасят само за себеподобните Ви.

  Бих приветствал тази инициатива (следене за нарушения), ако имаше толерантност, т.е. да има зони, свободни от непушачи-моралисти.

 • Павел Антонов

  Тъкмо напротив, отива ми, тъй като години на ред молихме и настоявахме за уважение и толерантност към правото да живеем и да се забавляваме без облаци от вреден дим. Къде бяхте тогава? С цигара в ръка в поредния детски клуб, сладкарница, ресторант – където местата за непушачи, ако ги има, бяха подигравка, я в мазето, я до тоалетната, или в нощните клубове, нито един от които не благоволи да се обяви свободен от тютюнев дим. Закъснели сте да търсите толерантност, след като сами не я демонстрирате.

 • Не На Пушенето

  Не можед да коментираме върху потвърдени сигнали. Дава грешка за грешен код за сигурност, а не е така. Моля проверете!

 • Bob

  Смятайте, че ще има жестоко пребити доносници. Доносникът е най- ниска форма на съществуване.

 • Жоро

  Не ме интересуват пушачите – дали родителите им са били безотговорни,дали нямат нужното образование,дали на емоциоално ниво или поради някаква друга причина те са избрали да са хора, които не ценят живота си не ме засяга. Това е техен изборн – аз съм избрал да обичам живота, да го ценя и да го уважавам – който иска да се трови, да се трови сам. Не съм длъжен да дишам и тази отрова – стигат ми вредните емисии от другите източници.

 • georgi

  mnogo ste smotani shte pushim!!!!!

 • Bonny

  Пуша си всяка вечер в любимато заведение…!! Всяка вечер..!! В Бургас такива забрани не ги уважаваме и неги спазваме..! В Германия също си пуша..! Този закон е лицемерен и е прокаран от престъпници които са получили пари под масата..!! Организаци България без дим е същи престъпнисческа и трябва да бъде разбита по един или друг начин…! Тази изперкала тотално докторка която по всяка вероятност си е взела дипломата също под масата дрънка невероятни глупости…!! Закон ще го „убием“по единият или по другият начин..!! Тъпи прости и корумпи селяндурки като здравната министърк и шефката на здравната каса да го духат…!! Ние ще пушим за да не им пълним касичките за електронните цигари…!! Ние ще пушим защото инициааторите н тази забрана са подкупни учени…точно тези които ни пущат всяка година изкуствени грипни вируси и ни тровят с ГМО продукти…!! България без дим са една идиотска манипулираща организация като сектите в Америка..! Абсолютни престъпници каквито са и всички подобни организации…!! Не спазвайте забраната…..не спазвайте идиотските закони….те са по вредни от всичко друго..!! И най вече си помислете дали изобщо някой наистина се е загрижил за вашето здраве или по вероятно е да прави пари с електронни измишльотини на ваш гръб….!! Има много примери на изключително по вредни неща но те не са забранени защото те носят пари….пари…пари…САМО ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС…!! Вие…най екстремните анти-пушачи няма да успеете да си прокарате просташките егоистични правила…!!! Аз ги нарушавам всяка вечер…нарушавам шибаият ви закон и си правя кефа че не ви ебавам за слива…!! След като у вас няма уважение не можете да очаквате и от нас такова..!! А сега отивам в любимото ми заведение да пуша и да се кефя за това че си мислете че имате закон…Наврете си го отзад…!!

 • Handyman

  Вие ,дами и господа проповядвате фашистки идеи.Осъзнавате ли това?

 • Lilko

  В Непал децата пушат,щом проходят.
  Пушат хашиш, драги непушачи, който е близък по показатели до тютюна.
  Случайно или не,Непал е на първо място по столетници на глава от народонаселението.
  Много сте неподстригани,да знаете…
  ….
  P.S.
  Къде съзря “фашизъм“ бе, мамин златен?

 • Pina

  Аз също искам да споделя възмущението си. В Шумен се пуши почти навсякъде,няма нощен клуб в който да не се пуши! Обмислях да пускам сигнали…но ми се струва безмислено, мога да споделя всеобщото мнение на мои съграждани, че се плаща за да не минават проверки, особено с Dance club Colosseum. Там съм била свидетел, преди проверка минават и предупреждават… Та питам се, има ли смисъл след като закона е очеизвадно и димо-видимо НЕ СЕ СПАЗВА, както и повечето неща в тази държавица да пускаме тук сигнали след като предупреждават малко преди да мине проверката ?!?!?!?! Искам да отбележа, че пуша, но не подкрепям това да се прави в завененията! :Д

 • Нани Нанев

  браво,сега оправихте тютюнопущенето,моля ви оправете обгазяването от години в гр.Стара Загора,имам внук на1,5г който е болен от астма,лекарите казват,че 90% от децата,са на същото положение,около Ст.Загора

 • Akarenina

  Здравейте, подадох два сигнала преди много повече от месец и не получих никакво известие какво се е случила с тях.

 • Симеон

  Доносник звучи гордо нали?

 • Павел Антонов

  Симеон, не, звучи смешно в устата на хора, готови да отстояват болестотворната си зависимост, в ущърб на правото и интересите на всички останали, и в интерес на една престъпна шайка, която се обогатява от продажбата и търговията на цигари и губи милиони ежедневно от пълната им забрана.

 • Само така! Забранете ги със закон гадните смотани пушачи. Трябва да ги изселим в Пушервати къде бавно методично и безмилостно да ги преработваме в тоалетна хартия…. Мога още много да продължа, но скоро не съм чел трудовете на вашите кумири Хитлер и Сталин. Осъзнавате ли мили мои, че ви проповядвате същият расизъм като тях, да вярно с други много по-меки думи, но идеите и методите са същите – забрани, доносници…. Очаквам след законите антипуш да обявите и награди за издаден и заснет обект в нарушение… Предлагам дори за главата на пушач да се дава автомобил, а за главата на пушач с цигара апартамент…. Абе дерзайте, хора без работа много вкл. и аз щом имам време да прочета и дори да пиша във вашия сайт….

 • Нео, ще го кажа още хиляда пъти, ако трябва: каузата ни не е срещу пушачите, а за законност и чиста обществена и околна среда, сред нашите доброволци има и пушачи, както и собственици на заведения.

 • Glenn

  Поздравления. Аз съм пушач и не мисля, че е морално да се пуши в присъствието на други, на които не им се оставя шанс да избират. На закрито – толкова. Това не е донос, това е достойна гражданска позиция.

 • Glenn

  Всеки пушач се прави на луд и не осъзнава, че той е в грешка, и че той трябва да бъде ограничаван.

 • grajdanin

  Здравейте,

  Искам да попитам има ли организация и за град Бургас. В целия град след 21,00ч се пуши масово. заведениято,които искат да спазват законите имат пряк сблъсък с клиенти, които има казват, че навякъде се пуши и да не се правят на луди.

  Това е недопустимо и нетърпимо – или да се спазва закона и някой да следи за това или да връщат стария.

 • Георги Михайлов

  Няма какво да се разсъждава, има закон, който ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА!Затова е закон. Лощото е,че в България сме особенни хора.Не протестираме,че работодателите ни плащат по 5лв.заплати,с които едва свързваме двата края,но протестираме против тоя закон, пушейки след определен час на денонощието в определени заведения. Аз лично тая вечер се ядосах от тоя факт,че ми пушат от съседната маса,подадох сигнал, така че няма да се повтарям,но се чудя на психиката на хората, хем бедни,хем тъпи, ужасно е!

 • Рангелов

  Здравейте,
  бих искал да попитам защо все още не съм получил информация за предприетите мерки, въпреки, че днес стават 30 дни от подаването на сигнала? През този период посетих същото заведение 3-4 пъти и се уверих, че става въпрос за грубо и системно неспазване на закона. Всеки път се пушеше на почти всички маси, а моят престой в заведението не надвишаваше 10 секунди, сами разбирате защо. Не смятам, че е нормално непушачите да бъдат ограничавани по такъв начин в избора си на заведение, нито че трябва да се вменява чувство за вина на хората, които защитават правата си и апелират към спазване на закона. Надявам се, че необходимите мерки са били предприети.
  Благодаря !

 • пушачка

  Уважаеми г-не,
  Имам няколко въпроса към Вашата организация
  1.Обяснявате ли на Вашите доброволци и на застъпниците Ви по форумите основните конституционни права на гражданите
  2.Как ще коментирате твърдението, че тютюнопушещите са престъпници
  3. Какъв тип контрол над действията и коментарите на доброволците ви в интернет пространството относно спазване на конституционните права на гражданите – пучаи при налична Ваша агитация предвижда Вашето сдружение

 • „Тютюнопушещите“ не са престъпници, пушачка. Престъпници са само тези, които го правят пред хората. Останалите са просто зле миришещи самоубийци.

 • Ден

  Почти всеки пушач многократно е престъпвал правото на околните да дишат въздух без тютюнев дим! Често го правят без изобщо да се усетят, но в повечето случаи са съвсем наясно, че оказват тормоз над поне някой от околните!

  Наскоро в „БНТ такси“ една възрастна госпожа разказа как е пропушила когато е била млада: колегите и казали, че не бива да се цепи от компанията и затова трябва да пуши заедно с тях! Всеки пушач е започнал под въздейтвието на такъв психически тормоз, а не че на някой младеж или дете, поначало му се е припушило от самосебе си!

 • Не-фанатичен непушач

  Уважаеми българи, проблемът не беше предишната версия на закона, проблемът дори не е в този закон. Проблемът е липсата на уважение към закона, за каквото и да се отнася той.
  Сами казвате, че преди 1 юни 2012 година, в нощните заведения не се е спазвало условието за две отделни зони. За какво ви говори това? Че пушачите са долна сган, чиято единствена цел е да ви тормози? Ако първосигналният ви отговор е „да“, моля ви, поемете въздух и помислете още две-три минути върху въпроса. На мен ми говори, че никой, от собствениците на заведенията до техните клиенти не уважават законите като цяло. Всички см чували шопската народна мъдрост: „Законът е врата у посто поле.“.
  Тук не говорим за толерантност и липсата на такава, поне аз смятам, че не трябва да говорим за това. Трябва да си поговорим за отношението към закона и липсата на уважение към него. Ако условията на предишната версия на закона бяха прилагани, ако пушачите бяха в своите клетки през цялото време, ако вие пушехте своя чист въздух, докато се тровите с други субстанции, щяхте ли да натискате така убедено към пълната забрана? Ако уважавахме закона и се страхувахме от наказанията за неговото неспазване, както, да речем, австрийците, щяхте ли да имате различно мнение и да приемете чуждото право на избор на собствената си отрова?
  Намирам този закон за лицемерен. Производството и продажбата на тютюневи изделия е голямо перо в приходната част на всеки държавен бюджет. Само аз ли виждам проблем в това? Намирам този закон за безмислен, тъй като, поне у нас, той явно не може да бъде наложен. Да, в градовете все в един момент ще стане, дали по легитимен начин или чрез пара-легални способи, няма значение. Смятате ли, че в кафе-баровете в селата „без дим“ ще стане реалност? Помислете реалистично, защото държавата няма ресурса (или желанието) да го приложи в София и другите големи градове. Намирам този закон за измамен, защото причините за негово налагане са различни от тези, които се афишират. Тук става дума за пари и познаване на народа. Как така за пари, ще попитате? Не намеквам, че някое лоби си е платило за закона, не, говоря за глоби. Глобите се заплащат и от управата на заведението, и от клиентите нарушили закона. А цената на една глоба е по-висока от числото написано върху акта, не забравяйте всички малки такси, които заплащате при посещение на държавна институция. Ще ми кажете, че държавата се грижи за здравето на хората, но аз няма да ви повярвам. Ако беше така, защо нямаме по-строги закони свързани с производството на алкохол, месни продукти, млечни продукти, защо нямаме забрана или ограничаване на използването на бисфенол-А в опаковките и децата ни биват тъпкани с боклуци, защото храните им са в такива опаковки, шишетата им съдържат същите неща и други подобни?
  Ще ви дам пример. Сингапур, преди повече от 25 години те забраняват пушенето на закрито. Чудесно, те се грижат за своя народ, нали така? Да, ама не. Причините за забраната са много по-различни. Климатът е влажен, температурите са високи, а по онова време навлизат масово климатичните системи и хората бързо откриват, че тютюнопушенето води до наслоявания върху инсталациите, които се чистят трудно и трябва да се чистят често. Това е причината. До ден днешен, там има кошчета с пепелници на всеки 50 метра и хората масово пушат навън, там все пак е топло. Държа да отбележа, обаче, че това не е намалило броят на пушачите в страната, а всъщност този брой се е увеличил.

  ПС: Изобщо не подкрепям идеята ви за доносничество. Но ако ще прибягваме до нещо толкова ниско и долно, защо почваме от тук? Защо не снасяме доноси за катаджии и други държавни служители, които искат подкупи, а масово хората продължават да им плащат, защото така им е „по удобно“? Това не е ли по-важно? Или аз съм сбъркана и трябва да се прегледам?

 • 1) тезата ви предполага, че щом един закон не може да бъде спазван абсолютно изцяло, той трябва да бъде отменен? Защото, въпреки закона като спирачка, все пак има отделни нарушения?
  Ами дайте да отменим тогава ВСЕКИ закон по тази сбъркана логика! Защото всеки закон има нарушения.
  Никой закон не гарантира 100% премахване на възможността за нарушения. Ако всеки закон се спазваше 100% просто защото е бил приет, то нямаше да има съд, прокуратура, затвори, присъди, наказания. Нямаше да са нужни.
  Невероятно е, че трябва да обясняваме такива елементарни логически схаващания и цивилизационни разбирания. Но явно масово липсват.

  2) Пушенето ще е едва ли не решаващ фактор за БГ икономика, така ли?
  Ако ще е така, да я отписваме държавата ни още сега! Няма на света РАЗВИТА държава – а ние безспорно и очевидно искаме да сме такава, нали по тях се мерим всеки ден – която дори само да е допускала, че приходите й от акциз върху цигари трябва да са значима, определяща част от бюджета й. И че това не проблем.

  3) Масово и тотално спазване на забраната от първия ден не е имало никъде. Винаги е имало период на съпротива, който обаче отшумява.
  Да, един ден и в селата няма да се пуши. Но заради нивото ни на култура и цивилизованост в България, този ден ще е доста далеч – за разлика от други държави.

  4) Има ОГРОМНА, фундаментална разлика между вредата от алкохол и другите изброени от вас вреди, в сравнение с пушенето: последното вреди на задравето ОКОЛНИТЕ, а не само на извършващия го. Затова аналогията ви е тотално неадекватна.

  5) Никъде в същите тези РАЗВИТИ държави, към които се стремим, подаването на сигнал за нарушение на действащ закон не се нарича „доносничество“. Напротив – то се поощрява, подпомага. Има цели общности, които имат споразумение с полицията да наблюдават и подават сигнали за всякакви нарушения на закони в районите им. На тези общности се гледа с най-виско доверие и възхищение – те не чакат само на държавата да ги защитава, а допринасят. С това намаляват тежестта си в държавния бюджет.
  Второ: „донос“ е понятие, станало най-популярно през комунизма. Когато подмазвачи и заслепени комунисти са топели приятелите си за свободно слово, за другомислие. А не за неспазване на законите.
  Така, че никой няма морланото право да прави аналогия между двете.

  6) Вие защо не докладвате КАТ-аджии и други държавни служители, които са ви искали подкупи? Защото ви е страх? Защото ви мързи? Защото не ви пука? Или по друга причина ?
  Аз не знам, но питам, защото вие давате пример. Това, че го казвате така, предполага, че не го правите – не подавате сигнали за пърни нарушения или други.
  Ами подавайте. Какво ви пречи? Въпрос на няколко щракания с мишката е да намериш в днешно време емейла или формата за сигнали на всяка държавна институция.

 • Да си пушим викам,а!

 • Все още не-фанатичен непушач

  1. Тезата ми е, че държавата няма ресурса да приложи този и много други закони. Живеем в държава, в която никой не приема закона като нещо, което заслужава спазване. Искате ли примери? В ДКЕВР има, заложена в закона, възможност за граждански контрол, това да е реално случващо се нещо? Не, иначе нямаше да бъде сред исканията на протестиращите. Следихте ли парламентарната комисия по случая „Белене“? Не? Редовно повтаряна реплика беше „За БЕЛЕНЕ законът е тесен“. Виждате ли за какво говоря сега? Надявам се не искате да ви изредя всички напълно неприложими закони, които има в тази държава. Аз искам малко закони, но закони, които се спазват и за които държавата има ресурс да наложи и следи. Постепенно тяхната бройка може да бъде увеличава. Не можем да имаме закон, уреждащ нуждата от електронни бази данни в държавната администрация, но всяка институция да пуска своя собствена обществена поръчка, да избира несъвместими платформи и като цяло да прави това изцяло проформа. Да, законите се нарушават, но нарушителите трябва да могат да бъдат разпознати, арестувани, разследвани и съдени, от съответните държавни органи, а не от група доносници. Разбирате ли моето „логическо схващане“?
  ПС: Ако се върнем назад в развитието на правото и законите, чак до Свещената Римска империя, ще видим, че тогава много неща в живота на човека са били регулирани от градската управа. Като казвам много, имам предвид много и това включва продължителност на сватбените тържества, подаръците за такива събития, продължителността на траур, отстоянието на външната тоалетна и свинарника от основната сграда, къде може и къде не може да пада дъждовната вода от къщата и др. Наказанията са били от различен тип, но освен административни наказания е имало и още нещо – маски на срама. Идеята на маската на срама е публично обявяване на нечие престъпление или порок, хората са били принудени да носят маска, олицетворяваща деянието им и да вършат обществено полезен труд. Знаете ли кои са най-многобройните запазени маски? Тези за доносниците и разпространяващите слухове. Не казвам, че тогава нещата са били добре, нито че нарушения не е имало. Имало е, а аз не бих искала да живея на място, което определя точно колко хора мога да поканя на сватбата си, в зависимост от социалното положение на женихът.
  2. Не казвам, че това не е проблем.
  3. За да се случи това, трябва да има държавен ресурс за продължителна принуда за прилагане на закона, а не да очаквате, че хората ще се образоват и „цивилизоват“ от въздуха.
  4. Кажете ми как точно напилият се скандалджия в бара не е опасност за моето здраве и му хрумне, че не го гледам добре? Или съседът ми, който пие от закуска и по някаква причина е решил, че аз пускам силно музика, а аз дори нямам колони не е опасност за моето здраве, ако реши да се разправя с мен? За мен може би не, защото аз имам достатъчно акъл в празната си юридически-настроена главица, за да не се задържам на места с пияни скандалджии и имам невероятен късмет с много приятни съседи. Обществената опасност на алкохола и алкохолизма не е много по-ниска от тази на тютюнопушенето.
  Не знам какво точно неадекватно виждате в моите аналогии. Те също са пример как държавата може да се грижи за моето здраве. В закона за тютюнопушенето уж не става дума само за здравето на непушачите, а и за това на пушачите, защото ограничавайки местата за пушене, те би трябвало да се тровят по-малко.
  5. Не знам кой точно гледа с добро око на тези „допринасящи“ хора, защото по цял свят има хора, които тръбят, че това е доносничество. Особено във велики „демокрации“ като САЩ и Великобритания. Може би държавата и по-специлано органите на изпълнителна й власт, но самите хора… Искрено се надявам, отговорът да е не.
  6. Може би защото не карам кола? Колкото до подаване на сигнали – правя го. Това, че умея да генерализирам и да изключвам индивидуалните действия от цялото, не значи, че не правя подобни неща.
  ПС: И тъй като само на мен ми става ясно, че аз говоря за състоянието на това общество, а не за моите собствени действия, държа да отбележа нещо. Аз силно не одобрявам този закон и все пак настоявам пушачите около мен да го спазват, дори и по някаква причина да се пуши в заведението. Знаете ли защо? Защото уважавам закона, бил той безумен или не. По същата причина настоявам племенниците ми да седят в кола с колан, нищо че майка им не следи за това, но това е и един доста разумен закон. Но може би това е само следствие от това да бъда отгледана от администратори и юристи или от моето собствено образование.
  7. (от мен) Забелязвам, че дори не обърнахте внимание на причините Сингапур да забрани тютюнопушенето на закрито. Защо? Надявам се да е, защото не сте го прочели, а не защото не ви влиза в кубчето с идеи. Нали Сингапур е една от онези страни, на които толкова много искаме да приличаме? Съжалявам, ако съм прозвучала грубо с предпоследното си изречение, но съм убедена как това е една важна част от моето мнение, което до сега нито един, по-убеден от мен, непушач е коментирал и изключая спорове на четири очи, дори не е регистрирал като изписан аргумент. Силно се надявам да съм сбъркала и да сте му обърнали внимание…

  ПС: Към пушач. Съзнателното неспазване на закона, надали ще ви донесе реална възможност да отмените неговото съществуване. Ако все някога държавата се активизира, обаче, ще ви донесе глоби, както и глоби на заведението, което ви е позволило да пушите.

 • АНТИ

  Здравейте скапаняци. НЕЗАБРАВЯЙТЕ имаме Ви координатите имаме Ви имената имаме си камери в заведенията имаме достъп до вашите смешни сигналчета. Ще ви размажеме – скапаняци. А относно вашите доброволчета много много Пироговчета ще станат.

 • nadia

  Разрешено ли е тютюнопушенето в служебните автомобили? Ако има поне един непушач, останалите пътуващи служители трябва ли да се съобразяват с него? Благодаря!

 • Petya

  Здравейте,
  Чудесна инициатива. Исках да попитам обаче дали има изобщо някакъв ефект? Как, според вас, става така, че след толкова сигнали и глоби, все още няма затворено заведение заради нарушения? Да не говорим, че на все повече места се пуши!?
  Благодаря за отговора, ще се радвам да чуя мнението ви.
  Петя

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>