Сега е моментът: 5-дневен план за отказване от тютюнопушене

Успеваемост

Успехът на програмата в България е средно 80% в близки срокове, а в по-далечен срок – около 35%.

Провеждането няма изразени странични въздействия и неразположения. Не се наддава на тегло!

 

Малко история

д-р Джон Уейн МакФерланд

Програмата „5-дневен план за отказване от тютюнопушене” е създадена през 60-те години на ХХ век в САЩ, в отговор на голямото разпространение на тютюнопушенето в Щатите и целия свят. Тя се провежда за първи път през юни 1960 г. с 6 пушачи в Таунтън, Масачузетс, от д-р Джон Уейн МакФерланд и неговия екип – създатели на програмата и носители на авторските права.

През 1964 г., в резултат на дългогодишни изследвания, излиза и първият официален Доклад на Министерството на здравеопазването на САЩ, според който тютюнопушенето е пряко свързано с рака на белия дроб.

„5-дневният план за отказване от тютюнопушене” придобива широка популярност в САЩ  и е одобрена от Американската белодробна асоциация, Американската сърдечна асоциация, Американското общество за борба с рака и Световната здравна организация. През следващите години повече от 20 милиона души по цял свят се освобождават от тютюнопушенето благодарение на тази програма. Във връзка с това, СЗО е отличила д-р МакФерланд с почетен диплом за принос за здравеопазването на човечеството.

Ефективността на програмата по чуждестранни данни е около 90% в най-близките срокове и около 52% – в по-далечен план.

В България „5-дневният план за отказване от тютюнопушене” присъства от 1996 г. Програмата беше одобрена от Министерство на здравеопазването, Столична ХЕИ, Националния център по онкология – лично от проф. Иван Черноземски.

Досега са проведени десетки курсове в София и други градове на страната, кабинет „Здраве”, фондация „Грижа за здравето”, „Коалиция за живот без тютюнев дим“ и Гражданско сдружение „България без дим“ са подготвили и подготвят екипи в Пловдив, Варна, Русе и др. градове на страната.

 

Провеждане

5 сесии в 5 поредни дни, в удобно за участниците време.

Продължителност на една сесия – един час и половина – 30 мин. обща беседа и 60 мин. работа в група.

Програмата може да се проведе и във Вашия офис, институт, служба.

Съответно модифицирана, тя може да бъде проведена и в учебни заведения.

 

Цена

Цената на програма е стойността на цигарите, които изпушвате за 5 дни. Това покрива разходите за път и материали. Бихме се радвали, ако участниците или фирмите дарят за каузата този курс да продължи да се провежда и на други места.

 

За контакти

Д-р Гергана Гешанова – 0882 37 40 00, 088 88 16 228

ggeshanova@zabrana.bg

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.