Качествено обслужване и добра храна за сметка на тютюнопушене

Йордан Дичев

Бих желал да изразя позиция в качеството ми на собственик на заведение (бар) в София. Преди забраната да влезе в сила, собствениците на заведения бяха поставени пред избор дали заведението да е само за пушачи, за непушачи или да има обособени помещения. Естествено всички заведения, които работят след 22 ч. допускаха тютюнопушене. В резулатат на това страдаха заведения, където пушенето е забранено, защото непушачите винаги са по-толерантни от пушачите и са склонни да правят компромиси при избора на заведение. При новия закон всички ресторантьори и собственици на заведения са поставени при равни условия.

Аз като собственик на заведение, в което тютюнопушенето е забранено още преди да влезе забраната в сила, наблюдавам увеличение в посещаемостта независимо, че лятото обикновено е по-слаб сезон за бранша в София. Преките впечатления, които имам от други известни столични заведения (не искам да споменавам имена, за да не се приеме като реклама) са, че няма отлив на посетители. Без съмнение единствените, които ще пострадат от забраната ще са заведения, които имат занижени стандарти относно обслужване и клиентела. Нормално е човек, който ходи в ресторант или бар за да пуши, а не за да се наслади на обстановката, музиката, питиетата или социалните контакти да преустанови посещенията си. Ако хора от моя бранш се целят в този клиентски таргет, то явно проблема е в самите тях и в стандартите на заведенията им.

Преди 2 дни се върнах от Турция. За по-образованите и информирани хора е излишно да споменавам, че съседите ни са държавата с една от най-бързо развиващите се икономики в света. В същото време там забраната влезе преди повече от 3 години. Спазва се стриктно, има ръст в сферата на туризма, не съществуват фалирали заведения. Ако една ориенталска държава, в която пушенето е повече от традиция може да спазва законите и развлекателния и туристически бизнес да процъфтява, откъде накъде ние българите, които винаги сме имали големи претенции относно развитата си култура и висока степен на образованост няма да можем да се съобразяваме с една естествена норма, която е присъща на все повече развити страни!?!?

Така, че драги ми ресторантьори и колеги. Престанете да се оплаквате от нероден Петко. Концентрирайте се върху конкурентните предимства, които имате, върху добрата обстановка, музиката и всичко друго което може да ви е от полза. Дишането на катран и лошата миризма не са нито част от качественото обслужване, нито са ценност на едно развито общество към каквото се стремим. Гледайте по-смело и дръзко в бъдещето към ценностите на развитите общества и на основния принцип на демокрацията, залегнал и в нашата конституция, а именно, че правата на всеки човек се простират дотам докъдето започват правата на друг!

Споделете в социалната мрежа:

2 thoughts to “Качествено обслужване и добра храна за сметка на тютюнопушене”

  1. Вие сте пълни ИДИОТИ….!!! Бих се изкефил когато прочета някой ден че на някой от вашите фашистки отрядници са му разбили мутрата..!! А това ще стане със сигурност един ден…!! Вие сте по вредни от всичко друго…!! Вашият сайд е за гейове и проститутки и за всякаква друга измет но не и за нормални хора…!! Вие сте една долна лицемерна и платена секта от простаци и тъпанари която ще унищожим..!! Дори и този финансов мошеник Джон Дали от педераската европейска комисия няма да ви помогне защото скоро ще му изкараме на бял свят всичките машинации….!! Хайде със здраве да го духате и очаквайте екстремно включване….!!!

  2. а няма ли да е по ефикасно да пришият по една жълта цигара на ръкава на всеки пушач и вечер да ги прибират в гета с телени мрежи, охрана и кучета.така няма да пречат на правилните хора които не пушат ще се открият нови работни места за охранители и в България ще има пълна демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.