Промените в европейската Директива за тютюневите изделия касаят ли ориенталския тютюн?

Във връзка с напражението около предстоящата  промяна на Директива 2001/37/ЕО за тютюневите изделия и българския ориенталски тютюн, ние, Сдружение „България без дим“ и Коалиция за живот без тютюнев дим искаме да обрънем внимание, че обсъжданите в момента в Европейската комисия промени в регламентацията на допустими и недопустими съставки на тютюневите изделия не касаят по никакъв начин ориенталския тютюн или който и да е друг тип тютюнево растение. Това става съвсем ясно от определението на термина „съставка“ в Член 2 Определения на Директивата, което гласи:

5. “съставка” е всяко вещество или компонент, което не е листо или друга естествена или необработена част на тютюневото растение, използвано при производството или приготвянето на тютюнево изделие и, което все още се съдържа в готовото изделие, дори в изменена форма, включително хартията, филтъра, мастилата и лепилата.

Оттук следва, че няма причини за притеснения във връзка с влагането на растението ориенталски тютюн в тютюневи изделия. Надяваме се в бъдеще да се избягват такива грешки и заблуди, както у широката общественост, така и у Министъра на земеделието. Също така се надяваме, че в дългосрочен план българските държавни институции и научни организации ще осигурят възможности за алтернативен поминък на хората, отглеждащи тютюн, както и че ще се осигурят финансови стимули за преминаване към други култури, които нямат пагубния за здравето ефект като този на тютюна.

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Промените в европейската Директива за тютюневите изделия касаят ли ориенталския тютюн?”

  1. не желаем да се съобразяваме с капризите на непушачите затова ето добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи клубове.веднъж пуснат ли ги пак ще ревнат че им нарушаваме правата.на тях закона достатъчно права им даде така че да нямат повече претенции.в крайна сметка и ние сме хора а не улични кучета имаме право на свобода да избираме с кого да общуваме.ако можем това да го осъществим си решаваме проблемите завинаги и поставяме една твърда граница между нас и тези които не пушат.няма повече да имаме пресечни точки с тях и да им слушаме упреците.ще бъде необходима и помощ от депутатите юристи на цигареното лоби в парламента вярвам че ще получим подръжка от тях за да се узакони едно такова общество на пушачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.