Писмо до Нова ТВ остана без реакция

Преди пет работни дни Сдружение “България без дим” изпрати писмо до ПР отдела на Нова ТВ. Обърнахме се към тях с надеждата да разрешим разумно тревожещия ни въпрос – като с отговорна национална медия. Но няма реакция – нито към нас, нито в къщата VIP Brother. Затова правим писмото открито и публично достояние.

ОТКРИТО ПИСМО  

VIP Brother последва примера на Италия и Англия и забрани пушенето в къщата 

или 

VIP Brother системно нарушава закона за здравето и дава лош пример на подрастващите, като позволява на съквартирантите да пушат в къщата

 

Ние от сдружение “България без дим” сме загрижени от факта, че в къщата на VIP Brother съквартирантите пушат цигари и пури в закрити помещения, пред камера и в присъствието на непушачи.

Темата с пушенето в закрити помещения е много актуална и е важно едно рейтингово предаване в праймтайма на национална телевизия, като VIP Brother, да покаже, че и медиите са загрижени за здравето на гражданите и спират да толерират пушенето.

След като забраната за пушене на закрити обществени места влезе в сила в Англия и Италия, продуцентите на реалити формата в двете държави забраниха пушенето в къщата.

Надяваме се, че Нова ТВ, като национална телевизия, осъзнава своята отговорност пред обществото, както за спазване на законите в България, така и с оглед възпитанието на подрастващото поколение и влиянието, което оказва върху цялата си аудитория. Затова се обръщаме първо към Вас и Ви призоваваме по подходящ начин да се погрижите за здравето на участниците във VIP Brother и най-вече за това да бъде даван добър пример на многобройните млади зрители.

Искрено вярваме, че Нова ТВ вижда своето място в един общ цивилизационен и културен небосклон заедно с колегите си от Италия и Великобритания, а не някъде другаде, заедно с държави от континенти, за които европейските културни достижения са още далечни и неразбираеми.

Молим Ви, на всякакви внушения идващи от страна на участници или зрители, че забранявайки пушенето на едно или друго място, се нарушават или ограничават правата на пушачите, да бъде отговорено със становището на институцията, която решава кой какви права има в българската държава, а именно българският съд.

Върховният административен съд на република България с РЕШЕНИЕ № 7294/26.05.2011 по адм. дело № 15709/2010 постанови:

„Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване.Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните, която Световната здравна организация нарича “епидемия, глобален проблем и чиито вредни последици върху общественото здраве са безспорни и изискват най-широко международно сътрудничество и участие на всички страни за ефективен, правилен и координиран международен отговор.”

Такъв е тонът и в световната съдебна практика в цивилизованите държави и се надяваме чрез вашия глас, който стига надалеч, да се сложи край на спекулациите на тема “право на тютюнопушене”. Такова просто не съществува! Напротив – това е вредоносна практика, която трябва да бъде ограничавана.

Като зрители на предаването ще следим с интерес как протестиращи участници биват информирани за това решение на българския Върховен административен съд, с което очевидно част от обществото не е запознато и продължава да търси права там където ги няма.

Писмото в pdf формат можете да изтеглите тук

 

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Писмо до Нова ТВ остана без реакция”

  1. Мариана Попова ми падна в очите !!!
    Тя пафка цигари из цялата къща и се бори за свободата си да го прави, а в същото време се възмущава от съквартирант, който пърди в стаята !?!?!
    Марианче, айде не така!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.