Студентите срещу безскрупулното печалбарство в заведенията

Тук бият! С това заключение  по повод на поредния побой в Студентски град, София Съюзът на Младите и Студентите констатира пред медиите днес: “Докато депутатите все още „обмислят” промените в Закона за висшето образование, побоите продължават с пълна сила, последният от спортисти с боксове.”   Промените се очаква да ограничат работното време и разполагането на стотици казина и нощни заведения в студентските кампуси, затова собствениците на засегнатите заведения в Студентски град, по всякакъв начин лобират за запазване на статуквото, установили са студентите. Според тях “собственици изтъкват какви ли не причини: пазарната икономика, направените от тях инвестиции, тяхната грижа, най-вече за създаването на работни места за студенти, като обслужващ персонал в същите заведения и т.н.”

Всичко това звучи като deja vu за нас, гражданите, обединили се преди повече от 2 години в подкрепа на забраната за тютюнопушене на обществени места. От тогава, та до ден днешен, насреща ни се хвърлят псевдо аргументи за някакви финансови загуби, инвестиции, интереси, както и извратения довод за “правото на избор” да се пуши. Право на избор да се пуши има точно толкова, колкото има право да се бият хората с боксове и бухалки. И едното и другото действие нанася доказани щети върху здравето на пострадалите. И едното и другото води до смърт – за щастие не в днешния случай на побой, но със сигурност в резултат от прекомерното и неограничено тютюнопушене, което младите хора в България практикуват от най-ранна възраст.

Ето как студентите описват реалното състояние в “кампуса” на българската столица: “Тук управляват корупцията, черният бизнес и сивата икономика. Тук се продават наркотици, фалшив алкохол и проститутки. Тук се затриват моралните ценности  на младото поколение. ТУКА БИЯТ. Такава е средата, в която години наред деградира интелектуалният потенциал на българската нация.” Към всичко това ние добавяме – тук се пуши. Поголовно, безскрупулно, навсякъде. И изводът е един и същ:  управляващите биха могли да го променят, СЕГА! Стига да искат. С приемането на забраната за тютюнопушене направиха решителна крачка напред. Но съпротивата на лобистите с дебели портфейли и техните корпоративни благодетели от тютюневата, алкохолната, наркотичната, сексуалната и останалите индустрии, които съсипват здравето ни, е огромна. Ето защо подкрепяме студентите в страведливите им искания – крайно време е България да стане страна, където духовното и физическо благосъстояние на младите хора се тачи повече от пачките на собствениците на заведения и парламентарно-представените търговци на тютюн. Наред с останалите ограничения, ЗВО и всички останали закони, трябва да гарантират чиста, безопасна и здравословна околна среда за младото поколение.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

One thought to “Студентите срещу безскрупулното печалбарство в заведенията”

  1. Няма спортисти с боксове. Това са някакви идиоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.