СТАНОВИЩЕ НА ДРУЖЕСТВОТО НА КАРДИОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ В ПОДКРЕПА НА ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА

доц. д-р Иво Петров

Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) е учредено преди 60 години с мисията да обедини професионалистите в една обща кауза за борба със сърдечно-съдовите заболявания и за популяризиране на здравословния начин на живот сред населението.

Доказан и неоспорим факт е, че тютюнопушенето води до сърдечно-съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. Това е най-сериозният и най-масовият рисков фактор за преждевременна смъртност в световен мащаб. България е една от страните с най-висока разпространеност на този вреден навик, особено сред младите хора. По наша преценка, поне една трета от смъртните случаи в страната се дължат на заболявания, причинени от тютюнопушенето. Близо 2000 смъртни случая годишно у нас се дължат на т.н. „пасивно“ пушене, т.е. при хора, които не са пушачи, но пребивават в среда на пушачи.

Считаме, че със законодателни промени и с усилията на изпълнителната власт държавата трябва да се бори решително и упорито и с този нов рисков фактор. ДКБ се обявява категорично против изявените през 2013 г. в предизборната кампания и при формирането на новото правителство намерения да се облекчи и либерализира режима за тютюнопушене на обществени места.

На 14 май 2013 г. Европейският алианс по хронични болести (ЕАХБ), който обединява 10 организации с над 100 000 здравни професионалисти и милиони пациенти, направи обръщение към
Европейската комисия относно липсата на политическа воля в ЕС по отношение на хроничните болести. ЕАХБ подчертава ясната обществена цел за намаляване с 30% на тютюнопушенето при лица на над 15-годишна възраст.

Забраната за тютюнопушенето на обществени места е изключително важна и навременна мярка, която би могла да промени стряскащата статистика за заболеваемост и преждевременна смъртност у нас. Тази мярка е в съзвучие с предприетите промени в законодателството на другите европейски страни и отразява препоръките на конвенцията на
Световната здравна организация за контрол над тютюнопушенето.

Опитът на други страни въвели тази мярка показва, че само за една година има намаляване на инфарктите с 15-20 %. Това намаление е най-отчетливо при младите хора, и засяга както пушачите, така и непушачите.

Постигането на такъв резултат и у нас ще има не само важен социален, но и значителен икономически ефект – сериозни икономии в разходите за здравеопазване, които биха могли да бъдат оползотворени за много други полезни за здравето на българските граждани цели.

Голяма част от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени посредством промени в начина на живот. Една от най-ефективните мерки за намаляване на сърдечно-съдовата смъртност е забраната на тютюнопушенето на обществени места. В този смисъл ДКБ изразява пълната и безусловна подкрепа на кардиологичната общност в България за прилагането на тази забрана.

Необходима е цялостна промяна в общественото мнение и нагласи по проблема. Необходима е нулева толерантност към пушачите, особено в случаите, когато застрашават не само своето здраве, но и здравето на околните.

ДКБ изразява готовност за активно включване в националните програми и изяви за борба с тютюнопушенето – в медийните кампании, организираните дебати и дискусии, както и в разпространението на информационни материали сред обществеността.

Assoc. prof. Ivo Petrov, MD, PhD, FESC
Head Cardiology and angiology, City Clinic Sofia
President Bulgarian Society of Cardiology

Споделете в социалната мрежа:

3 thoughts to “СТАНОВИЩЕ НА ДРУЖЕСТВОТО НА КАРДИОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ В ПОДКРЕПА НА ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА”

 1. Пушачите пък искат доктори разни да не източват здравната каса нерегламентирано защото не е здравословно за нацията!

 2. Хм…а данните показват съвсем различна картина.

  Национален регистър по инвазивна кардиология
  Статистика по зададени показатели
  Период на отчета от 01.06.2013 до 30.06.2013

  Брой на непушачите 1279
  Брой на пушачите 663
  Брой на бившите пушачи 520

  СПРАВКА ТУК :

  http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=490&categoryid=6024

 3. хайде стига познавам хора които сега са на прилична възраст а са пушили цял живот баща ми е един от тях вече е на 74 години пуши откакто го помня и е по здрав от доста непушачи все още работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.