УЕФА: София не става! Пушене, контрабанда, беззаконие и нискокачествени хотели провалят българско евро-домакинство през 2020

Повсеместната култура на тютюнопушене и неспособността да се прилагат законите са сред причините УЕФА да откаже на София домакинство на мачове от европейското първенство по футбол през 2020 г. Това са двата проблема, чието разрешаване търси гражданската инициатива “България без дим” и решението на УЕФА потвърждава сериозността им и нуждата от решетелни действия за преодоляването им. Както посочва журналистът Георги Филипов в анализ за “Дневник,” този отказ е не само логичен изход от състоянието на София като град и на България като държава да домакинство на спортни мероприятия от голям калибър, но и оценка за едно незряло в много отношения общество. И въпреки успеха с приемането на забраната за тютюнопушене на обществени места от 1 юни 2012 г., съпротивата срещу всеки опит за налагане на съвременни европейски и световни ценности в обществото ни е огромна – най-вече от страна на фактори и лица, които се обогатяват от нелицеприятното и токсично обществено статукво.

Сред слабостите, които българската столица има по отношение на инфраструктура, законодателство и опит, европейската футболна централа поставя на челно място ниската социална отговорност и устойчивост. Още в първите две изречения на едноименната глава в писмото на УЕФА се посочва, че “гаранциите са недостатъчно и не отговарят на изискванията на УЕФА”, а като пример се дава отношението към цигарите. Едва ли е нужен преводач от дипломатичен английски, за да забележиш, че това е град, в който рекламите на цигари по улиците са даденост (въпреки че докладът отчита забрана за реклама с малки изключения), а забраната за пушене на обществени места и ресторанти се пренебрегва или заобикаля, обяснява в анализа си Филипов.

Той определя правната част от анализа изводите като съкрушителни за България. Чрез тях УЕФА сухо установява, че в страната ни липсва елементарна законност: няма регламент за борба с черната борса на билети; няма регулации по отношение на общественото гледане на мачове на обществени места; обществените институции и регулатори отказват да изпълняват контролната си роля, където я имат по закон (в случая става въпрос за БНТ). УЕФА напипва и друга болна тема за страната ни: безогледната контрабанда и разпространение на фалшиви и/или контрабандни стоки, което подкопава свободния пазар и регулацията му. В случая УЕФА е обезпокоена от възможносто посегателство върху търговските права на спонсорите, но както пише Филипов, изводът засяга липсата на систематична и целенасочена политика по отношение на продажбата на фалшиви продукти – която е изключително видима на пазара на тютюневи изделия.

Друго изречение от писмото на УЕФА гласи, че използването на доброволци не е регулирано от закона в България. “България без дим” от години гради доброволческа култура и мобилизира желаещи да допринесат за спазването и прилагането на законите за ограничаване на тютюнопушенето. Но нашите опити срещат острата съпротива на държавните учреждения, които привиждат гражданското участие като заплаха за наложените от десетилетия тромави и често порочни практики на държавния контрол. Действията на държавата, подкрепят клакьорите на индустрията, които подкопават доброволния контрол на тютюнопушенето и са част от това, което Филипов определя като “цялостно неглижиране на безплатното и искрено участие в доброволчески проекти, в частност в спорта.”

Още един нюанс в писмото на УЕФА е пряко свързан с открития и в момента дебат по ниската култура и отблъскващото лице на по-голямата част от туристическата индустрия на България. Летището на София например се оценява от УЕФА като “с недостатъчен капацитет” да посрещне очаквания трафик покрай мачовете от европейско първенство. На летището обаче бе разрешено пушенето, отново като жест към сенчестата и подмолна индустрия на тютюна. Освен това от футболната централа посочват като проблем и недостатъчния брой стаи от висока категория. И ако в столицата такива все пак има, положението из “курортните” зони на страната е плачевно: там голяма част от легловата база и заведенията са предназначени за туристи с ниски приходи и ниски изисквания, свеждащи се до евтин алкохол, секс, наркотици, цигари. Този профил на туристическия ни продукт е наложен от представите и очакванията на хората, които отчаяно бранеха и продължават да бранят тютюнопушенето и да го налагат силом на клиентите си и обществото.

Докладът на УЕФА ясно подчертава къде се намира столицата на България спрямо съвременните стандарти и какво трябва да се направи, посочва в заключение Филипов. Но оценките може и да не бъдат прочетени, дискусията да бъде забулена във взаимни обвинения и никакви поуки да не бъдат извлечени, предупреждава той. Не бива да го допускаме.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.