Пушенето във входове и асансьори е забранено

Пушенето е забранено по закон в асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради, както и на на всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Това показа справка със законодателството, която  сдружение “България без дим” извърши в отговор на сигнали от граждани за тютюнопушене на стълбища и други общи части на етажна собственост.  Въпросната законова норма и понятието “Обществени места” са дефинирани  по смисъла на чл. 56. ,  буква “ж” и  §1а от Допълнителните разпоредби на Закона за здравето.
 
Съгласно тази дефиниция РЗИ  следва да извършат проверка по сигнали на граждани за подобни нарушения.  В изолирани случаи граждани изразиха недоумение от получени откази от здравните инспекции да приемат сигнали за такива закононарушения. След изясняване на законовата интерпретация между “България без дим” и представители на РЗИ, инспекторите ще извършват проверки по подобни сигнали.
 

Гражданите, подали сигнали, трябва да обезпечат свободен достъп до входа (да не е заключен непрекъснато), за да може инспекторите да влязат и да извършат проверка.  В случай, че  не бъде установено на място, че дадено лице пуши, инспекторите ще връчат предписание на домоуправителя. Ако нарушенията продължават, РЗИ имат право за неизпълнение на предписанието да глобят домоуправителя. “Много трудно инспекторите биха могли да глобят въпросното лице, което пуши, защото няма как да го задължат да си даде личната карта, за да бъде съставен акт, без да са придружени от полицай, който има право да направи това,” коментира д-р Маша Гавраилова, председател на УС на “България без дим” и старши експерт по политики и законодателство срещу тютюнопушенето.

При изпращането на сигнали чрез интернет платформата на “България без дим” на https://bezdim.org/signali, анонимността на подателите може да бъде запазена за тяхна сигурност. Сигналът се изпраща от името на сдружението, след извършена верификация. При получаване на отговора, той се качва под текста на сигнала, който може да бъде намерен на страницата за сигнали от гражданите.
 
Освен това засегнати от пушене граждани биха могли да поърсят правата си съгласно Закона за управление на етажната собственост, който урежда обществените отношения, свързани с управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, както и правата и задълженията на собствениците, ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти или на части от тях. Текстът на Закона може да намерите на https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135614516. Членовете на етажна собственост са в правото си да искат свикване на общото събрание на входа, където да поставяте пред всички живущи проблемът с тютюнопушенето на стълбището във входа.
 
В края на 2017 г. са изготвени предложения за промени в законодателството, които целят подобряване и затягане на контрола на забраната за тютюнопушене от страна на Министерство на здравеопазването, които са базирани частично на препоръки на “България без дим”. Очаква се внасянето им в МС. “България без дим” набира доброволци и информация за подобни случай, с цел задълбоченото им анализиране и изработване на препоръки, в сътрудничество с държавните органи и законодателната власт.
 
Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

5 thoughts to “Пушенето във входове и асансьори е забранено”

  1. напразно се стараете скоро този мракобесен за пушачите режим наложен от д-р Гешанова ще падне.стига ви толкова господство в заведенията и офисите. най после ще бъдат върнати накърнените права на пушачите. с тази работа се е заел вицепремиера Валери Симеонов а той хване ли се с нещо то обезателно става. връща се старото положение с две зали. е Австрия премахнаха забраната сега всеки пушач може да седне в което си поиска кафене и да изпие едно кафе с виенска кифла и цигара.забраните отпадат и в други държави а в Германия изобщо не са въвеждани.

  2. хайде стига сте измисляли нови сценарии за стари филми. пушенето във входовете и асансьорите винаги е било забранено. какво се правите на по големи католици от папата.

  3. Разрешено ли е пушенето по балконите в жилищните блокове? Какво казва закона? Моля за ясен и недвусмислен отговор!

  4. Някой отговори ли на Господин Петров за пушенето по балконите и барбекюта и така нататък които са вредни за здравето на околните хора никой не се съобразява с тях къде са правата на непушачите? Бонка Тенева

  5. живея в среден апартамент с открита тераса и преграда с декоративна метална решетка към съседните два апартамента на горен етаж на входа, от лявата ми страна има семейство непушачи с малко дете, от дясната новодомка съседка от Германия – пушачка, дойде си преди два дена, аз не пуша от 11 години, лятно време е, всичко което е отваряемо се отваря, не питам за правата на пушачите, а за нарушаването на нашите права, на съседите непушачи … опитах с добра дума, с дипломация… отговорът е “аз съм си на моята тераса и мога да пуша, никой не може да ми забрани”, казах че има бездимни, електронни цигари… / все пак нейната заплата е в евро../ дайте ми акъл, компетентен съвет, нещо законово, на полиция ли да се жалвам, пуши като комин… отдавна не искам да знам за цигарите нищо, а лятото да затварям е живо харакири…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.