Организации от целия свят призоваха СЗО да не допуска възможно вмешателство от страна на тютюневата индустрия

Организации в подкрепа на общественото здраве се обявиха против възможно сътрудничество между Световната здравна организация и Фондация за свят без тютюнев дим, финансирана от “Филип Морис Интернешънъл”. В отворено писмо до генералния директор и изпълнителния съвет на СЗО от 28 януари 2019 г. 109 организации и 171 личности от целия свят, алармираха, че подобно сътрудничество ще подкопае усилията на световната общност да защити политиките за обществено здраве от вмешателство от страна на тютюневата индустрия. Писмото е подкрепено и от Коалицията за живот без тютюнев дим, на която “България без дим” е член. 

Организации в подкрепа на публичното здраве от целия свят изразиха сериозната си загриженост от опита на Фондация за свят без тютюнев дим, финансирана от тютюневата компания “Филип Морис Интернешънъл” да изгради възможно сътрудничество със СЗО. Организация, която е изцяло финансирана от тютюневата индустрия, сериозно би подкопала постиженията за достигане на Целите за устойчиво развитие и превенция на незаразните заболявания чрез изпълнение на Рамковата конвенция за контрола на тютюна (РККТ) на СЗО. Това ще подкопае и усилията по чл. 5.3 от РККТ, който цели да защити политиките за публично здраве от интересите на тютюневата индустрия, се казва в отвореното писмо. 

Вносителите на писмото призовават СЗО да отхвърли възможно сътрудничество с Фондация за свят без тютюнев дим и отново да се обърне към правителствата и здавната общност с апел да отказват всякакви възможни връзки с фондацията. “В духа на партньоства за достигане на Целите за устойчиво развитие се надяваме, че ще използвате тази възможност, за да изпълните политиката за агенциите в системата на ООН за предотвратяване на вмешателство от страна на тютюневата индустрия. Здравето на милиони хора го изисква.”

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Организации от целия свят призоваха СЗО да не допуска възможно вмешателство от страна на тютюневата индустрия”

  1. вие мислите ли какво искате? можете да заливате с помия компаниите произвеждащи цигари да се опитвате с позволени и непозволени средства да задушите тяхното производство а те да си мълчат и само да понасят удари.няма такова нещо на война като на война ще ви отговарят и не забравяйте че милиардите са в тях ако много им досаждате ще ви смачкат.нали си издействахте закон за забрана на пушенето на обществени места това не ви ли стига? хайде мирясайте вече стига сте дразнили нас и производителите на цигари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.