225 милиона Евро годишно за чистене на фасове дава Германия

Фасовете излизат скъпо на данъкоплатците. Изображение: Pixabay.comПочистването и изхвърлянето на цигари, пластмасови чаши и други пластмасови изделия за еднократна употреба, оставени в паркове и улици, струва на германските градове и общности около 700 милиона евро годишно, съобщи германското министерство на околната среда на 20 август 2020 г. Изхвърлянето на цигари струва около 225 милиона евро, а пластмасовите чаши за сваляне струват около 120 милиона евро годишно.

 Констатациите са въз основа на  проучване на Германската асоциация на местните комунални услуги (VKU), което оценява за пръв път разходите за управление на отпадъците и почистването на различни видове отпадъци. 

“Това ни струва много пари, защото в момента само местните власти понасят разходите за почистване в паркове и улици и изхвърлят отпадъците. Считам за справедливо, че в бъдеще тежестта на почистването и изхвърлянето на отпадъци” от отпадъците ще бъдат поети повече от замърсителите “, заяви министърът на околната среда Свеня Шулце, цитирана от “Политико” . 

Според проучването, пластмасовите изделия, цигарите и опаковките за еднократна употреба съставляват повече от 20 процента от общия обем отпадъци по улици, паркове и кошчета. Шулце призова също за повече персонал за почистване, ново оборудване и допълнителни кошчета за отпадъци и пепелници, за да се справи с предизвикателството, съобщи “

Съгласно правилата на ЕС за еднократна употреба на пластмаси, производителите на пластмаса са задължени да плащат за разходите за почистване и изхвърляне на определени отпадъци. Забрана на ЕС за някои пластмасови изделия за еднократна употреба като пластмасови чинии, сламки и чаши от пяна ще влезе в сила догодина.

 

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “225 милиона Евро годишно за чистене на фасове дава Германия”

  1. Тютюнопушенето доказано води до сериозни здравословни проблеми, но отказването на цигарите понякога е по-лесно от колкото повечето хора предполагат. Съществуват редица иновативни методи, като хипноза и хипнотерапия. Понякога дори разговорите с психотерапевт може да помогнат. Пазете себе си и околните – спрете вредния навик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.