Токсично спонсорство разкри OCCRP. Илюстрация: Svetlana Tiourina/OCCRP

OCCRP: Уж “бездимни” курорти – спонсорирани от Philip Morris

Разследване на Андрей Кюркану и Алесия Церантола, OCCRP

5 Май, 2022. Астипалея не се различава от десетки други гръцки острови: това е малка група варосани къщи, кацнали над Егейско море, може би най-известни с това, че са оформени приблизително като пеперуда. Но сега има претенции за слава: това е първият остров в света, който официално е „без тютюнев дим“ – или поне така казват неговите лидери.

„В Астипалея се променяме и се движим към свят без цигари с подкрепата на Papastratos“, обяви общинското правителство на острова през 2018 г. в публикация във Facebook. На церемония през 2019 г той получи официална акредитация „без тютюнев дим“, издадена от TÜV, австрийска фирма за сертифициране.

„Астипалея се включи инициативата без тютюнев дим в своята идентичност. Това е просто невероятно“, написа една от присъстващите, Кейт Волгина.

Но това, което не беше подчертано в този PR блиц, беше, че Papastratos е гръцкото дъщерно дружество на Philip Morris International (PMI), една от най-големите тютюневи компании в света. Волгина е мениджър за връзки с обществеността в PMI.

Всъщност новооткритият статут на острова „без тютюнев дим“ не само е подвеждащ, тъй като няма нови ограничения за цигарите, но също така е спонсориран от тютюневата индустрия. В публикацията на Волгина във Facebook тя възхвалява как на пушачите на Астипалея сега се предлагат „по-добри алтернативи“ на цигарите.

„Какви по-добри алтернативи?“ пита един коментатор.

„IQOS“, отговаря тя, назовавайки устройството за бездимен тютюн на PMI, което компанията дейно популяризира през последните няколко години.

Не става дума само за Астипалея. Най-малко 45 общини, хотели и компании – от Чешката република до Канарските острови – са получили сертификат „без тютюнев дим“. Мнозина го направиха с подкрепата на PMI.

Сертифицирането е само на думи, защото не изисква закони за ограничаване на продажбата или употребата на цигари. Вместо това властите насърчават жителите да не пушат като част от ПР кампания, която изглежда е предназначена за да може PMI да популяризира IQOS. Устройството е предназначено да поддържа бизнеса на PMI, тъй като потреблението на цигари намалява в световен мащаб, а регулациите срещу тютюнопушенето са все повече.

Изправена пред опасността от постоянно намаляващи продажби на цигари, PMI предлага кампанията си „Unsmoke Your World“, която предвижда „свят без дим“, започвайки от места като Астипалея. Но PMI изглежда не се интересува от свят без тютюн.

Репортерите откриха, че кампаниите са придружени от маркетингов тласък за IQOS, който нагрява маркови тютюневи пръчици в устройство, вместо да го изгаря с пламък. PMI направи множество здравни твърдения за IQOS, като се аргументира, че той е по-малко вреден за белите дробове от традиционните цигари, и финансира проучвания, предназначени да докажат точно това. Но експертите по контрол на тютюна казват, че няма доказателство, че подобни устройства всъщност са по-безопасни.

PMI отказа да коментира този доклад. TÜV Austria заяви, че нейната „процедура за сертифициране не включва, нито изисква промоция на продукти.“

На въпрос дали има партньорства с PMI или нейни дъщерни дружества, говорителят на компанията Андреас Ванда каза: „Няма партньорство между TÜV AUSTRIA и неговите клиенти, а договорни отношения.

Ванда не каза за кои клиенти има предвид. Попитан дали сертифициращият орган насърчава PMI, той отговори, че не е така. „TÜV AUSTRIA не популяризира нито един от своите клиенти, нито операциите си.”

Троянски кон

Лесно е да се види как местните власти могат да бъдат убедени в концепцията за „свят без тютюнев дим“ като начин да помогнат на градовете си да се открояват от тълпата и да привличат туристи. Блогърите казаха, че PMI ги е поканила на мероприятие в Астипалея, за да ги разведе из острова. PMI също публикува разказ на своя уебсайт, в който възхвалява чистия въздух, кухнята и местното ръководство на „малкия, но очарователен“ остров.

Но тези партньорства са явни нарушения на договора за борба с тютюнопушенето на Световната здравна организация, Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ), която забранява всяко сътрудничество между правителствата и индустрията.

Експертите по контрола на тютюна казаха на OCCRP, че сертификатът за свободен от тютюнев дим изглежда функционира като троянски кон, отваряйки вратата за повече сътрудничество и давайки на тютюневата компания място на масата по време на обществените здравни дискусии.

„Подкопаването на РККТ е добра новина за тютюневите компании“, каза Луис Лорънс, изследовател от изследователската група за контрол на тютюна в University of Bath.

В Гърция, Астипалея започна повече партньорства с Papastratos. Тютюневата компания беше обявена в местните медии като спонсор на колоездачния фестивал Астипалея и даде 15 000 евро на градския съвет за конференция за зелена енергия.

По-голямата цел на PMI с дестинации „без тютюнев дим“ изглежда е да „нормализира приемането на IQOS за тези, които отказват цигарите“, каза Лорънс.

Устройствата са сравнително нови на сцената и здравните власти все още преценяват къде попадат в разпоредбите за борба с тютюнопушенето. Според експерти, PMI лобира правителствата по целия свят, за да гарантират, че устройствата за нагряване на тютюн като IQOS не подлежат на същите санкции на РККТ като цигарите. От тютюневата компания твърдят, че са по-здравословни, защото не отделят дим.

Местните жители на Астипалея са разбрали за дейността на PMI.

„Те се договориха с общината на Астипалея… като казаха, че [хората] трябва да спрат да пушат и да започнат да използват IQOS“, каза Александър, барман на острова, който се съгласи да бъде интервюиран при условие, че фамилията му няма да бъде използвана.

Той каза, че след началото на кампанията IQOS започна да се продава агресивно на целия остров.

Лайфстайл блогър, известен като The Yorkshire Gentleman, който присъства на спонсорираната от PMI тържествена вечеря за да популяризира новия статут на Астипалея без тютюнев дим, публикува снимки, показващи как IQOS се рекламира на плаж без тютюнев дим. Блогърът също се възхищаваше за луксозния хотел, в който PMI го настани – и спомена IQOS.

В пост публикуван в блога, „The Yorkshire Gentleman“ описва как PMI го покани на мероприятие на острова и показа как IQOS е бил популяризиран в хотела, където е бил настанен, и на плаж, на който е бил отведен да посети.

“Каква абсолютна наслада!” написа той. „В комплект с вътрешно джакузи, слънчева тераса и отделно горно ниво на спалнята! Това е един от хотелите на острова, които са без тютюнев дим, но IQOS устройствата без дим са разрешени.”

Александър, заклет пушач, каза, че не е впечатлен от кампанията. Но много други местни жители преминаха към IQOS, защото стана толкова лесно да се намерят продуктите на остров Астипалея, след като стана „без дим“.

„Представете си: най-голямото кафене в града популяризира IQOS със сътрудничеството на общината“, каза той. “Ще влезете в това кафене и първото нещо, което ще видите, е голяма маса с много IQOS продукти.”

Спа град без тютюнев дим

Карлови Вари е чешки спа град без излаз на море, известен със своите горещи извори и централноевропейска архитектура. Но подобно на Астипалея, сега е „без тютюнев дим“ – също с подкрепата на PMI.

Кметът на града подписа споразумение за сътрудничество с чешкия филиал на PMI през май 2019 г., за да стане „първият спа град в Чешката република без дим“. Няколко месеца по-късно тютюневата компания дава близо 21 000 евро на общинския съвет, за да плати услугите за боклуци и пепелниците.

„Целта е да се създаде среда за информиран избор на пълнолетни пушачи“, се казва в официалното споразумение, получено от OCCRP.

Словосъчетанието „информиран избор“ е добре известно на Мери Асунта (Mary Assunta), която работи за  Southeast Asia Tobacco Control Alliance. Този лозунг е един от любимите на тютюневата индустрия.

„Можете да разберете, че това идва от тютюневите компании и по-специално от Филип Морис, защото това е точно такъв език, който използват, когато искат да подкопаят или нарушат законодателството“, каза тя.

Карлови Вари също се съгласи с Philip Morris да „повиши осведомеността и достъпността за пълнолетни пушачи на бездимни тютюневи изделия, техните ползи и по-ниски рискове“. Градът заяви, че ще отпечата и разпространява информационни брошури за тези продукти и се съгласи да „създадат зони, където пушенето на традиционни цигари е забранено, но е разрешено използването на по-малко рискови алтернативи на тютюневите изделия“.

В замяна, Филип Морис заяви, че ще работи за „повдигане на профила на Карлови Вари на национално и международно ниво.

Андреа Пфефер Ферклова, кметът на Карлови Вари, защити споразумението. Тя каза, че може да помогне на хората да спрат да пушат, и настоя, че не популяризира конкретни тютюневи изделия. Тя каза, че е хубаво PMI да „спести парите на данъкоплатците“ с дарението си за събиране на боклуци.

„Няма връзка или препратка към каквито и да било продукти на тютюнева компания, спомената в нито едно съобщение на града“, каза тя пред OCCRP.

Но официалният бюлетин на кметството „Radniční listy“ популяризира сътрудничеството на тютюневата компания с общината. Той също така публикува статия, насочваща пушачите към регистрирания в PMI уебсайт unsmokeyourworld.com.

На Международния филмов фестивал в Карлови Вари през август PMI инсталира интерактивна изложба, наречена Лаборатория на света без дим, където посетителите можеха да научат за алтернативите на цигарите, включително IQOS. Тютюневата компания е посочена в прессъобщение като официален партньор.

Димна завеса със сертифициране

Концепцията за „без тютюнев дим“ зависи от това, че PMI може да предложи някаква осезаема полза за места като Астипалея и Карлови Вари. Даването на пари е забранено. Тук се намесва сертифициращата компания TÜV Austria.

Започвайки от 2018 г., TÜV Austria започна да предлага това, което нарича „Култура без тютюнев дим“ за сертифициране. За да бъде сертифицирана, организация или местност трябва да „желаят да бъдат свързани с осезаеми действия, планове за изпълнение и измерими цели, за да бъдат освободени от пушенето на цигари“.

„Схемата за сертифициране на TÜV AUSTRIA SFC не сертифицира продукти или услуги без тютюнев дим“, каза Уанда, говорител на компанията. „Схемата е насочена към системни действия, които организациите поддържат или предприемат, за да подкрепят визията без тютюнев дим.“

Трябва да се отбележи, че нищо в сертификата за свободен от тютюнев дим не предполага намаляване на тютюневите изделия, само цигарите. TÜV дори насърчава използването на електронни цигари или нагреваеми тютюневи изделия „за онези пушачи, които съзнателно решават да продължат да пушат“.

OCCRP получи документи, които TÜV изпрати на страни, желаещи да бъдат сертифицирани. Те обясняват, че за да получат сертификата, кандидатите трябва да „улеснят информираността за продуктите без дим, които са по-добър избор за пушачите в сравнение с традиционни тютюневи изделия, въз основа на научни доказателства“.

Продуктите без тютюнев дим включват устройства за нагряване на тютюн като IQOS, въпреки че не е конкретно посочено в сертификата. Науката все още не знае дали подобни устройства са по-малко вредни от цигарите.

Документите цитират остров Астипалея и Papastratos, дъщерното дружество на PMI, като примери за места и организации с култура без тютюнев дим.

Papastratos не е сам – дъщерните дружества на PMI в Канада, Литва, Чехия и Словакия също са получили сертификат, като повече офиси преминават през процеса.

„Абсурдно е да възнаграждаваш компания, която е доставила 1.9 трилиона цигари между 2019-2021 г., със сертификат без дим“, каза Луис Лорънс от Университета в Бат.

След успеха си в Гърция и Чехия, тютюневият гигант насочи вниманието си към Испания. Той представи идеята да стане TÜV-сертифициран на La Graciosa и El Hierro, двата най-малки Канарски острова.

„Получаването на този сертификат би поставило El Hierro в авангарда на околната среда в световен мащаб“, съобщи информационният вестник Canarias7 след брифинг, даден от служител на PMI относно новата инициатива „El Hierro Libre de Humo“.

В Ла Грасиоза градският съвет на столицата на острова си партнира с PMI по „La Graciosa Sin Humo“, което включваше големи табели с формата на цигари, обявяващи, че островът е „пространство без тютюнев дим“.

Франсиско Родригес Лозано, лекар, който преди оглавяваше испанската комисия по контрол на тютюнопушенето, а сега е президент на Европейската мрежа за тютюнопушене и превенция на тютюнопушенето, каза, че местните туристически служители са му казали, че PMI е подсладила сделката, предлагайки подкрепа за туристически проекти на La Graciosa, и дори раздаване на IQOS устройства.

Той обвини PMI, че се е обърнала към Канарските острови, за да „озелени“ и подобри имиджа си.

„За мен е ясно, че в случая с Канарските острови и кампанията за култура без тютюнев дим в района, Philip Morris International се опитва да подобри имиджа си“, каза той.

Но за разлика от споразуменията другаде в Европа, това предизвика фурор, като испанското здравно министерство публично взриви кампанията. Здравните служители бяха разгневени, че местните власти са сключили споразумения с PMI и че TÜV твърди, че сертифицирането му е „винаги в съответствие с указанията на компетентното Министерство на здравеопазването“.

Ръководството на Philip Morris Spain заяви пред местните медии, че споразумението с la Graciosa „по никакъв начин няма да предполага или да бъде свързано с настоящата или бъдещата промоция на PMS на нейните марки и продукти“.

Но репортерите откриха архивирано копие на уеб страницата „La Graciosa Sin Humo“ – която вече не е онлайн –  която насочва посетителите към сайт, собственост на PMI, популяризиращ технологията за нагряване на тютюн. Изображение на сайта сравнява IQOS стик с традиционна цигара, което предполага, че е по-чиста алтернатива на пушенето.

Мигел Анхел Паес, предприемач от La Graciosa, каза, че местното мнение за инициативата е противоречиво. Някои първоначално смятаха, че „La Graciosa Sin Humo“ ще бъде добре за туризъм на малкия остров.

„Те си помислиха: „О, това е публичност“, спомня си Паес.

Но когато лекарите започнаха да излизат против идеята, много островитяни се загрижиха, каза той.

„Сега някои хора просто гледат и казват: „О, Боже, какво е това?“

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.