FDA забранява Juul и Philip Morris USA губи $12 милиарда

През юни 2022 г американският регулатор Food and Drug Administration (FDA) реши че вейп компанията Juul няма право да продава и разпространява продуктите си в САЩ. Компанията има право да обжалва, но решението на FDA по всяка вероятност ще се окаже смъртоносен удар за Juul.

Juul е основана през 2015 г (първоначално под името Pax Labs) и бързо набира огромна популярност сред американските младежи. През 2018 г Altria (под чията шапка е Philip Morris USA) плаща $12.8 МИЛИАРДА за 35% от Juul. Компанията Филип Морис явно се надявала, че вейп устройствата ще компенсират постоянно намаляващите продажби на цигари в САЩ. Не става така.

Juul попада под ударите на медии, политици, регулатори, и множество съдебни дела. Juul вече е бледо копие на това което беше и вероятно скоро ще спре да съществува. Даже преди решението на FDA, счетоводители бяха изчислили че инвестицията на Филип Морис се е обезценила до $1.7 милиарда. След решението на FDA, делът на Филип Морис в Juul ще струва практически нула.

Ето как Филип Морис, която в САЩ е осъждана за рекет, хвърли повече от $12 милиарда в клозета. Акциите на Altria паднаха на фондовата борса. Philip Morris USA все още е супер печеливша компания която ще има печалба от около $9 милиарда за 2022, но фиаското с Juul е голям удар. Американците са решили да стягат все по-силно обръча около Филип Морис и това може само да ни радва.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.