Тютюнопроизводството в България продължава да намалява!

Тютюнопроизводството в България продължава да намалява! Една организация на тютюнопроизводители наскоро съобщи следната статистика за общото производство на тютюнева суровина в България:

2022 г – 5710 тона
2021 г – 6935 тона
2020 г – 7508 тона

Ако погледнем по-назад във времето ще видим че през 2015 г България е произвела над 23,000 тона тютюн. През 2007 г, когато България става член на Европейския съюз, страната произвежда над 30,000 тона тютюн. Най-силният период на българското тютюнопроизводство е през 70те и 80те години на ХХ век, когато страната произвежда над 100,000 тона тютюн годишно.

Важно е да се знае че спадът се случва на фона на постоянни и щедри субсидии за този обречен и икономически несъстоятелен отрасъл. Българските тютюнопроизводители бъркат дълбоко в джоба на данъкоплатците и всяка година получават “преходни” и “извънредни” помощи. Производството върви към нула въпреки този многомилионен ежегоден финансов поток.

Второ, стойността на произведения тютюн (цена х производство) е значително по-малка от размера на помощите които получават тютюнопроизводители.

Трето, тютюнопроизводителите постоянно възпрепятстват всякакви опити да се ограничи тютюнопушенето в България и Европа. Хиляди българи плащат със живота си всяка година заради тази отровна лобистка дейност. Скоро България ще бъде без тютюнопроизводството и това ще лиши цигарената индустрия от един от основните й лостове за влияние.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.