Един ден без цигари – 2018 г.

НАЦИОНАЛНА АКЦИЯ

Да спечелим заедно: един ден без цигари

15 ноември 2018

5zx450gy250_876429

 

Включете се в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември 2018 г. като:

  1.     спрете цигарите поне за един ден;
  2.     използвайте спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор;
  3.     включете Вашето семейство, приятели, колеги, фирма, организация;
  4.     споделете видео или снимки от акцията Ви като  коментар към това събитие по-долу или в събитието във фейсбук на адрес https://www.facebook.com/events/310150389716589/

Можетете да ни пишете и на е-адрес bgbezdim@gmail.com .

Представители на най-сполучливите акции по места ще бъдат наградени на Международен форум за живот без тютюнев дим през пролетта на 2019 г. в град София.

Акцията се изпълнява съвместно с Коалиция за живот без тютюнев дим и   BlueLink.net – Мрежа за гражданско действие, с подкрепата на Международния съюз против туберкулоза и белодробни заболявания. Държавни институции, неправителствени организации и фирми са добре дошли да се присъединят като съорганизатори към акцията.

От 2010 г. „България без дим“ се бори за законност и срещу тютюневата зависимост в българското общество. В момента действаме за затваряне на пробойните в забраната за тютюнопушене и за освобождаване на обществените пространства от реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

“България без дим” традиционно отбелязва деня без тютюнопушене в България от 2011 г. Идеи и вдъхновения, както и победителите от предходни инициативи, посветени на деня, може да видите на https://bezdim.org/2017den/ или https://www.facebook.com/events/1938264613114423/

Победител е всеки,  който участва! За милиони граждани това е едно предизвикателство да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази вредна зависимост. Този ден има за цел да предоставя подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Един ден без цигари – 2018 г.”

  1. Ученичка от Първи Курс; НПГ по КТС, гр. Правец каза:

    Ние, от гр. Правец, Национална Професионална Гимназия по Компютърни Технологии и Системи направихме също наш собствен проект. Понеже в нашата гимназия, както при всяка една, макар и изключително малка част, има ученици които по една или друга причина са пушачи или пасивни пушачи. Помолихме учениците също така да сложат част от спестените си пари в кутия, която беше поставена на входа на училището за набиране на средства за помощ на младо момче от Ботевград, болно от ДЦП. В голямото междучасие учениците от 1-ви, 2-ри и 3-ти курс бяха поканени в една от лекционните зали, където подробно им беше обяснено какви са последиците от тютюнопушенето с помощта на фелтшера на училището. Беше изготвена и презентация, която беше прожектирана в лекционната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.