Нов метод отказва тютюнджиите от цигарите

Всеки заклет тютюнджия се е заричал да се откаже от вредния навик поне 100 пъти. Казвал си е, че това е най-лесната работа. Взимал е „съдбовното” решение в края на всяка календарна година, след което е забравял за него. Защото да зарежеш цигарите е трудно. Дори когато дробовете ти се раздират от кашлица или натрупаните плаки в кръвоносните съдове те заплашват с инфаркт.

Не е достатъчно да си обещаеш на глас или да напишеш „край на цигарите” на лист хартия. Въпреки че на повечето пушачи ще им се наложи да го направят. Ако не в края на тази година, то със сигурност през следващата. Защото преди около десетина дни правителството предложи на Народното събрание да гласува промени в Закона за здравето. Така стана ясно, че тютюнопушенето на обществени и работни места ще бъде категорично забранено от 2010 г. Целта на тази нова разпоредба е да се премахнат обособените в момента зони за пушачи. Защото така или иначе те са крайно неефективни. Никотиновият дим продължава да уврежда здравето на онези, които се стараят да живеят малко по-здравословно. А и правителството се е заканило да намали тютюнопушенето сред населението с поне 10 на сто. Все пак страната ни се нарежда на едни от челните места в света по този показател. Преди нас са само кубинците и гърците.

Универсална рецепта все още няма. Но първото и може би най-важно правило гласи, че ако решите да откажете цигарите, трябва да предупредете околните. Лишаването на организма от никотин предизвиква истински физически и психически дискомфорт. Възможно е да станете агресивни.

Позитивното мислене е много важно в този момент. Когато кандидат-непушачите посегнат към цигарата, трябва да се сетят какво губят. Само през първия ден без дим нивото на никотина и въглеродния двуокис в кръвта намаляват наполовина. А това спасява от развитието на белодробни и сърдечносъдови заболявания. Изчезва дразнещата сутрешна кашлица. Няколко седмици по-късно човек възвръща усещането си за вкус и мирис.

Естествено, всеки иска да се справи с проблема бързо и безболезнено. Ето защо специалистите най-често предлагат програми въз основа на акопутктурата. Такъв например, е и методът I Quit Smoking (аз отказах цигарите). Той е резултат от дългогодишни научни и медицински изследвания в областта на аурикуларната терапия, която довеждат до патентоване на т.нар. система R.I.S.E. Тя е одобрена за използване в медицинската практика както САЩ, така и в Евросъюза. Разработена е така, че да покрие персоналните нужди на всеки пушач, използвайки безболезнена електростимулация на ушната мида. Чрез стимулирането на рефлекторните точки по ухото тютюнджиите изгубват желанието да пушат.

Методът предизвиква все по-голям интерес и у нас. Все пак 49% от мъжете и 29% от жените ни пушат средно по 15-16 цигари на ден. Голяма част от тях искат да се откажат, но не намират сили. Според лекарите успеваемостта на I Quit Smoking е много висока. Около 48.5% от пациентите, са спрели да пушат още след първата процедура, 21.5% са се подложили на втора, а 14% на трета. Едва 4.7% от хората са имали четири сеанса. Само 11.3% са се върнали към стария си навик, а един човек се е отказал от лечението, твърдят от ДКЦ „Асцендент”.

Описани са още десетки психо-поведенчески подходи за справяне с вредния навик. Всеки човек обаче е различен и е добре да открие своя начин за справяне с проблема.
Смученето на бонбони без захар помага за преодоляването на стреса от липсата на никотин в устата, но често води до напълняване. Лекарите съветват също да се пият повече вода, плодови сокове или билкови чайове. Когато човек подсъзнателно започнете да търсите кутията с цигари, трябва да ангажира ръцете си с кламер, молив или друга вещ. Това са само част от съветите на специалистите.
Ако всичко това не помога, в аптеките има десетки таблетки, лепенки, дъвки и

псевдоцигари, които заместват никотина. Лекарите много често препоръчват и таблетките, но преди да им се довери човек, трябва внимателно да прочете упътването. Никотиновите дъвки са сравнително по-лесни за употреба – дъвчат се 3-4 пъти на ден, но ефекта от тях също е спорен. Друг лесен начин за заместване на цигарите са лепенките. При тях пушачите си набавят „вредните вещества” през кожата и така не изпитват глад за цигарен дим. Добре е да се знае, че се поставят върху добре почистен, подсушен и обезкосмен участък. Никотиновите инхалатори пък са подходящи за хората, които пушат по навик. Устройството прилича на цигаре със запушен от пореста мембрана филтър. С помощта му се поемат по-малки количества вредни вещества.

СИГНАЛНО ЖЪЛТО
* Във всяка цигара е разположена малка химическа лаборатория, която генерира повече от 4000 различни съединения. Над 40 от тях са канцерогенни – бензен, пирен, антрацен, полициклични ароматни въглеводороди и др. А около 400 са биологични токсини, които поразяват белите дробове.
* По данни на СЗО над 30% от населението на Земята са заклети пушачи.
* Българите, които всеки ден палят по една цигара, са 3 милиона. Страната ни нарежда на челната петица по брой пушачи. Всяка година у нас умират 18 хил. вследствие на заболявания, причинени от тютюневия дим.
* Според лекарите пушеното причинява рак, потиска имунната система, безвъзвратно уврежда белите дробове, повишава риска от стесняване на кръвоносните съдове и натрупване на лош холестерол в кръвта.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.