Пасивните пушачки рискуват плодовитостта си

Цигареният дим е опасен не само за пушачите, но и за въздържателите около тях. Учени от Университета Рочестър в Ню Йорк са установили, че жените, които като деца са били изложени на цигарен дим, впоследствие имат проблеми с плодовитостта. Токсините в дима поразяват телата им и предизвикват трудности при забременяването и износването на бебето.

В проучването участвали 4800 пациентки на Института по ракови заболявания Розуел Парк в Ню Йорк. Подробно били изследвани опитите им за забременяване, бременностите и спонтанните им аборти, както и дали са били пасивни или активни пушачки.

В резултат 11% от участничките имали трудности при забременяване, а повече от една трета от анкетираните имали по една или повече неочаквани прекъсвания на бременността. Общо 40% от жените имали някакви проблеми, свързани с възпроизводството. Четири от пет жени били пасивни пушачки за определени периоди от време през живота си, а половината израснали в семейства на пушачи. Във втория случай 26% от дамите имали трудности при зачеването. Около 39% от пациентките, които били изложени на цигарен дим по други причини, имали поне по един спонтанен аборт.

Не малко изследвания сочат, че тютюнопушенето се отразява негативно върху ембриона по време на бременност и е причина за редица увреждания, които се проявяват след раждането му. Ето защо би било добре пушенето да бъде забранено поне на обществените места.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.