Бебетата на майки пушачки страдат от разстройства в съня

Жените, които пушат по време на бременността си, излагат новороденото на проблеми със съня в по-късен етап от неговото развитие. Това показва мащабно проучване, чийто резултати са публикувани в декемврийския брой на списание Sleep на американската Академия по медицина.

Изследването доказва, че преждевременно родените бебета на майки, които са пушили повече от 10 цигари на ден, водят до разстройство в структурата и продължителността на съня. При засичане на времето от 19 часа вечерта до 8 часа сутринта учените установили, че малчуганите спят с два часа по-малко и имат значително повече движения с тялото и крайниците, в сравнение с контролната група от деца родени от непушещи майки. Фредерик Телие, професор по невронауки от университета Picardie Jules Verne в Амиенс, Франция, казва че интегритетът на съня е от съществено значение за развитието на бебето.

Нарушеният механизъм на сън, вследствие пренаталното излагане на тютюнев дим, може да промени някои физиологични функции, като дишане и сърдечен ритъм. Те от своя страна могат да бъдат предпоставка за появата на различни животозастрашаващи заболявания и тежки разстройства в невропсихичната сфера. Пренаталното излагане на тютюнев дим води до дефицити във вниманието и импулсивно поведение, което на по-късен етап може да прерасне в хиперактивен синдром със разсеяност, твърди още Телие.

В съобщението, публикувано на страниците на EurekAlert се казва, че е направено изследване с 40 здрави, преждевременно родени бебета. Приравнената им възраст е 33,9 седмици. Всичките са били взети от неонатологичните отделения на Медицинския център към университета в Амиенте, Франция. Чрез структурирано интервю майките са отговорили по колко цигари на ден са пушили през периода на бременността.

Целта е била да се определи степента на излагане на тютюнев дим по време на вътреутробното развитие. Новородените на непушещите майки са били обособени в контролна група. Бебетата на пушещите по-малко от 10 цигари на ден през бременността майки са били поставени в групата на слабо пушещите, а тези, чиито майки са пушили повече от 10 цигари на ден, са били обособени в групата на тежките пушачи.

Резултатите са показали, че новородените на тежко пушещите майки били с по-ниско тегло в сравнение с контролната група. Разлика в теглото е установена и в средната група, но тя е приета за статистически незначима. Нито едно от децата не е било с неврологично, респираторно или сърдечносъдово заболяване. Новородените, чиито майки са съобщили за злоупотреба с вещества, алкохол или са били в ролята на пасивни пушачи, са били изключени от изследването.

Нито едно от изследваните бебетата не е било лишавано от сън 48 часа преди началото на експеримента. Бил е направен полисомнографичен запис в самостоятелно и тихо помещение. Учените са проследили периодите на сън от началото на първото заспиване до края на последното събуждане. Те са отчели честотата на пълните събуждания и общото време за сън. Запис е правен на броя и времетраенето на движенията на тялото и крайниците. Заключението е, че излаганите на тютюнев дим новородени показват промяна в базисното поведение. Авторите са на мнение, че констатираните аномалии в съня биха могли да се свържат с възможни дефицити в невропсихическото развитие в бъдеще.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.