Най-добрата идея в списъка с подаръците за 2009 г. е да спрете цигарите

Най-добрата идея в списъка с подаръците за 2009 г., с която може да зарадва едновременно вас и вашето семейство, е да спрете цигарите. Това твърди д-р Росана Каполигуа, президент на австралийската Асоциация по медицина.

В представен от нея доклад, цитиран на страниците на Medical News Today честотата по заболеваемост на рак на белия дроб, вследствие тютюнопушене, надминава рака на гърдата при жените, което означава, че възможно най-бързо те трябва да се разделят с този опасен навик.

Д-р Каполингуа призовава пушачите да спрат цигарите, не само заради себе си, но и заради хората с които живеят. „Помислете за последиците от тази страст. Как се отразява на вас, на децата ви и на здравето на всичките ви близки и приятели“, казва тя.

По думите й отказването от цигарите ще намали рискът от заболяваемост на сърцето, появата на рак, инсулт, слепота, дисфункции в сексуалния живот и фертилността.

Спирането на тютюнопушенето е най-добрата услуга, която може да направите за себе си. Необходимо е да знаете, че никога не е твърде късно, нито пък твърде рано, да се откажете от вредния навик. Няма по-добър подарък за приятелите и семейството от отговорността да бъдеш здрав и да живееш по-дълго. „Празниците, когато сте далече от обичайните си дейности и стрес, могат да бъдат най-подходящото време да се разделите с този навик“, смята д-р Каполингуа.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.