Пушачите в Саудитска Арабия ще плащат по-висока здравна вноска

Пушачите в Саудитска Арабия ще плащат по-висока здравна вноска. Предложението е на Министърът на здравеопазването Хамад Ал-Мани, цитирано от Arab News. Изявлението е било по повод мерките, които трябва да се вземат за ограничаване на тютюнопушенето в страната, уточнява doctoronline.bg. Според здравният портал той е поискал от застрахователните компании да категоризират хората на пушачи и непушачи. Така любителите на тютюнев дим ще трябва да заплащат допълнителна такса, тъй като са изложени на сравнително по-висок риск от развитие на тежко и традно лечимо заболяване.

По силата на новото правило, на фирми, ангажирани в областта на продажбите на тютюн и цигари, както и на лицата, които са членове на борда на тези компании, ще бъде забранено да се вписват в регистрите за сътрудничество с Министерство на здравеопазването. „На компаниите няма да се издава медицински лиценз”, заявил министърът. Неговото ведомство не би подкрепило каквото и да е партниране с производителите на тютюн в бъдеще, се казва в публикацията.

„Според директивата на Министъра, ние разработваме набор от нови правила за борба с тютюнопушенето в Кралството”, казва Ибрахим Сюлейман Ал Мусайдиир, Генерален директор на правния отдел в Министерство на здравеопазването. Мнението му е, че въпреки повишаването на информираността за вредните последици от цигарите, много хора продължават да пушат. „Задължение на Министерството е да се грижи за здравето на всички, както на тези, които пушат, така и на тези, които не пушат, но стават жертви на вторичното излагане на тютюневия дим”, допълва той.

Министерството е заявило още, че планира изграждането на клиника за отказване от тютюнопушенето в Риад. По електронен път ще се поддържат още 50 звена, осигуряващи обмен на информация и подкрепа на решилите да откажат цигарите, се казва в статията.

Тютюнопушенето е основна причина за смъртта на 3.38 милиона хора по света, включително 13,544 в Саудитска Арабия за изминалата година. По данни от съвместен доклад на Световната здравна организация и Световната банка, до 2030 година се очаква то да убие още 500 милиона души. Приблизително между 35-40% от лицата в Кралството над 15 години употребяват цигари. Около 24% от момчетата на възраст 13-15 години и 8% от момичетата на същата възраст редовно пушат. Във връзка с това Министерският съвет на Саудитска Арабия е въвел и нов закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места, включително по време на работа. Глобата възлиза на 200 саудитски риала при неспазването му.

Според статистически данни за 2007 година Саудитска Арабия е първа в списъка на вносителите на тютюневи изделия, последвана от Йордания, Турция, Мароко и Египет. Въпреки това и там са предприети сериозни мерки за ограничаване на вредното въздействие на тютюневия дим върху здравето на хората.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.