Канада забранява тютюнопушенето в транспортни средства, превозващи деца

Чрез изменението на закона за тютюнопушенето, въведен през 2008, в Онтарио и още няколко американски щата се забранява тютюнопушенето в транспортните средства средства в присъствието на деца под 16 години, съобщава Topnews Health, Toronto. Целта на новия закон е да бъдат предприети превантивни мерки във връзка със здравето на децата, пояснява doctoronline.bg.

Според Асоциацията на лекарите в Онтарио вторичното излагане на тютюнев дим е опасно, особено в превозните средства, където той е с висока концентрация. Било доказано, че вредното му въздействие се свързва с появата на пневмония, инфекция на средното ухо и астма, често срещани заболявания в детска възраст. Медицинската организация напомня, че пушенето – първично, вторично или третично (обект на изучаване през последните месеци) е еднакво опасно за здравето на хората.

Експертите твърдят, че димът в превозните средства трудно би могъл да бъде отстранен. „Изследванията показват, че не съществува вентилация, която може да елиминира вредното влияние от наслоения пушек. Отварянето на прозореца го връща обратно и то твърде често в лицето на пътника, който не пуши“, съобщават от Health Canada. Учените предупреждават, че завихрянето на дима в затворено пространство е с 25% по- висока концентрация на отровни вещества, отколкото навън.

В публикацията се казва още, че новият закон ще засегне всички превозни средства, независимо дали в движение или не, с вдигнати или спуснати прозорци. Предвижда се глобата да достигне 250 канадски долара. Подобна забрана вече се прилага в няколко американски щата – Мейн, Калифорния, Арканзас, Луизиана и Пуерто Рико.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.