Дори миризмата на тютюнев дим е токсична

Токсините от цигарения дим, попаднали върху мебелите, дамаската на диваните и столовете, стените и дори косата крият риск за здравето дълго след изгасянето на цигарата. Това се казва в най-новото проучване, публикувано в списание Pediatrics и цитирано от doctoronline.bg.

Според авторите на статията учени са установили, че малките деца са изключително податливи на т. нар третично въздействие на тютюневия дим, тъй като те опознават света около тях, докосвайки предметите с ръце и пъхайки всичко в устата си. „Токсините съществуват, независимо, че не се виждат. Ако обонянието ви усети мирис на цигари, опасността е реална. Токсичният слой е във вид на утайка, полепнала навсякъде“, тъврди Джонатан Уиникоф, педиатър от Медицинското училище в Харвард.

Според него американските хирурзи смятат, че не съществува риск от токсините на цигарите, извън директното излагане на тютюнев дим. Но неговият екип открил, че бебетата дишат въздуха в близост до замърсените повърхности. Те пълзят, опитват предметите с уста, пръстите им докосват всичко. Следователно децата са по-близко до отровните вещества, което означава, че те поглъщат двойно повече токсини от домашния прах, отколкото възрастните. Често срещащите се когнитивните дефицити в по-късна възраст биха могли да бъдат свързани с този фактор, се казва в още в публикацията.

За разлика от вторичните пушачи, които могат да видят дима от цигарите и да го издишат, изложените на третичното въздействие лица не могат да видят пушека, но могат да го открият чрез обонянието си в асансьорите, хотелските стаи, върху дрехите или по косата. Авторите призовават за внимание по отношение здравето на децата. Според американската Национална програма по токсикология в цигарения дим се съдържат 250 отровни газа, химикали и метали.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.