Представят нов метод за отказване от цигарите на „Алея на здравето“ в НДК

От 13 до 17 март 2009 г. в НДК по време на провеждането на „Алея на здравето“ на щанда на Министерство на здравеопазването ще бъде представен метод за отказване от тютюнопушенето, признат с високата си успеваемост по целия свят, съобщава Hospital.bg.

IQS (I Quit Smoking- Аз отказах цигарите) е създаден на базата на клинични проучвания в областта на аурикуларната терапия. Предлага се в над 40 страни по света, сред които Германия, Австрия, Италия, Турция, САЩ, Канада, Великобритания и др. В България е въведен от началото на 2007 г. Манипулациите засега се извършват само в един център, който се намира в София. Във връзка с желанието на много хора да откажат цигарите, предстои откриване и на други центрове в страната.

Методът е напълно безопасен, безболезнен, ефективен, без странични ефекти и изключително бърз (процедурата отнема само час). Произхожда от рефлексологията и се състои в стимулиране на определени точки по външната страна на ухото, т.нар аурикуларна терапия. За ралика от акупунктурата се прави електромагнитна стимулация на невро-рефлекторни зони. Терапията зависи от индивидуалните особености на всеки човек. Отчита се неговата възраст, пол, честота и продължителност на пушене. Попълва се въпросник. Данните се въвеждат и обработват от специален софтуеър. На монитор се изписва пътя, който трябва да се следва по време на терапията. Процедурата стимулира отделянето на бета-ендорфини. Те „обвиват“ никотиновите молекули и рецепторите, свързани с пристрастяването към тютюна.

Пациентите споделят, че желанието за пушене драстично намалява. Процесът е естествен и не води до появата на абстинентна криза и други странични ефекти като напълняване, стрес, изолирани невротични реакции и др. Електростимулирането помага за разпадане на отровните вещества от тютюна, натрупани в организма. Непосредствено след първата процедура започва отделянето на токсини. Ефективността на метода зависи от съпътстващия хранителен и двигателен режим, препоръчани от специално обучените терапевти.

Системата за отказване от цигарите е патентована и одобрена от Европейския съюз и САЩ. Уредът с рефлекторен анализ на електроимпулсите е световно признат. Той дава добри резултати и е популярен в медицинската практика. Здравословната и екологично чиста среда у дома, в офиса и на всички обществени места е цел, свързана с грижата за здравето на съвременния човек.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.