Близо 2 милиона българи пушат активно

В България почти всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач, показват наблюденията от кампанията “HELP- за живот без тютюнопушене” от миналата година, пише doctoronline.bg.

Половината от бременните жени у нас също пушат. По брой запалени цигари на ден българите заемат трето място сред европейците, като се нуждаят от една кутия дневно. У нас активните тютюнджии са 1.9 милиона. През 1986 г. жените пушачи у нас са били 19 %, а сега вече са 38%. Мъжете, които пушат са малко над 52%.

Европейската комисия продължава борбата си с тютюнопушенето чрез кампанията HELP, която започна в България през 2007 г. Основните приоритети на инициативата са предотвратяване на тютюнопушенето, отказване от тютюнопушене и рисковете, свързани с пасивното пушене.

Новата кампания, която ще се реализира през следващите две години (2009 – 2010) ще е насочена основно към младите хора и изцяло ще следва препоръките на експертите, които участваха в здравната конференция в Брюксел през октомври 2008 г. Един от изводите на конференцията беше, че младите хора трябва да бъдат въвлечени и ангажирани от ЕС във всички нива на здравната комуникация.

Близо 2500 души са измерили съдържанието си на въглероден окис (CO) в белите си дробове от началото на кампанията. Здравното министерство алармира, че тютюнопушенето влияе на повече от 25 заболявания и предизвиква по-тежкото им протичане. Употребата на тютюн е една от основните причини за смъртност в ЕС и нейното ограничаване остава най-важният приоритет в политиката на Общността за опазване на общественото здраве.

Всеки желаещ да измери съдържанието на въглероден окис (CO) в организма си може да го направи на 15 март  на специализираното изложение „Алея на здравето“ в НДК на щанда на Министерството на здравеопазването от 10:00 до 17:00 часа.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.