Разработват национална програма за ограничаване на тютюнопушенето

Консорциум начело с университетският колеж в Лондон (University Collage London) е бил избран от Министерството на здравеопазването да ръководи на национално ниво акредитирана система за обучение, целяща ограничаване на тютюнопушенето на работното място. Тя е насочена към всички Национални здравни служби, пише doctoronline.bg. Предвидено е да се провежда във вид на тренинги, се казва в изявление на Даун Паймероло, министър на здравеопазването.

Великобритания е единствената страна в света, която разполага с мрежа от безплатни услуги за отказване от цигарите. Още през юли 2007 година е било съобщено намерението на правителството да създаде национална акредитирана сиситема за ограничаване на тютюнопушенето на работното място. През октомври 2008 година Министерството на здравеопазването е започнало процедура по набиране на организации за изграждането на Национален здравен център, предлагащ тренинги за отказване от цигарите.

„Щастливи сме да обявим, че Университетският колеж в Лондон е начело на планираната система за обучение. Той предлага несравнима комбинация от умения и опит, които ще бъдат от съществено значение за успеха на този предизвикателен проект на национално и международно ниво“, казва Даун Паймероло, подчертавайки ползата от проекта за общественото здраве. Първоначалният договор ще бъде за период от три години. Очаква се той да влезе в сила до края на юни 2009 година.

Все повече компании търсят подкрепа за недопускане на тютюнопушенето на работното място. Засилен интерес през последните години в тази област се наблюдава и в България. Групи от служители на различни фирми полагат съвместни усилия за ограничаване на този вреден навик и осигуряване на здравословна работна среда.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.