Излагането на тютюнев дим води до когнитивни нарушения

Излагането на тютюнев дим увеличава вероятността от развитие на деменция и други форми на когнитивни нарушения, сочи изследването на екипа на д-р Давид Лейелин от университета Кеймбридж. Проучването било публикувано преди дни в British Medical Journal и цитирано от doctoronline.bg. Според него при 44% от лицата, изложени на тютюнев дим, съществува риск от появата на проблеми в познавателните процеси на по-късна възраст. Те се изразяват с дефицити във възприятието, вниманието, паметта, мисленето, езика.

В проучването били използвани невропсихологични тестове за измерване на висшите корови функции, в това число вербална памет (непосредствено и отложено във времето повторение на думи), сметни операции, времева и пространствена ориентация, както и плавност на речта, проверена чрез назоваване на максимален брой имена на животни в рамките на една минута. Резултатите са дали информация за състоянието на когнитивните функции. Стойностите под 10% са позволили идентификацията на лицата с когнитивни нарушения. Отделно е била изследвана слюнката на 5000 непушачи на възраст над 50 години. Чрез измерване на съдържанието на котинин (суб-продукт на никотина) в нея и анализ на данни, свързани с навиците им на пушене, изследователите са определили равнището на вторичното излагане на тютюнев дим.

„Това е първото проучване, което разкрива връзката между вторичното излагане на тютюнев дим и когнитивните нарушения при по-възрастни хора“, казва д-р Лейелин. Според него вдишването на въздух наситен, с цигарен дим може да увреди мозъка, да засегне познавателните процеси, в частност вниманието и паметта и да доведе до появата на деменция. Отделно пасивното пушене се свързва и с други здравословни проблеми, каквито са инцидентите с инфаркт или инсулт.

При предходни изследвания било доказано, че вторичното излагане на тютюнев дим уврежда когнитивното развитие на децата и юношите. Във връзка с това авторите са изразили становище да подкрепят забраната за тютюнопушене на обществените места, защото тя е пряко свързана със здравето на хората.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.