Tютюнопушенето влошава посттравматичното стресово разстройство

Преживяването на травмиращо събитие оставя трайни следи в психиката на човека. Често пъти цигарата се приема като средство за облекчаване на симптомите, пише doctoronline.bg. Поне половината от лицата с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) пушат, като много от тях показват зависимост също като към алкохола, медикаментите и упойващите вещества.

Проучванията са показали, че никотинът облекчава за кратко психичното състоянието, но е известно, че действието му се отразява върху определени центрове в мозъка, отговарящи за поведението, настроението и тревожността.

В Нова Англия, Северна Каролина и Вашингтон са започнали проучвания, които имат за цел да изследват причинно-следствената връзка между ПТСР и различните видове зависимости. Въпреки че са известни доста факти по въпроса в тази насока е работено малко, смятат учените. «Повечето специалисти не се опитват да накарат своите пациенти да спрат цигарите, тък като се страхуват да не влошат тяхното състояние», казва Жан Бекам, психолог от университета Дюк. Тя дори е поставила и провокативния въпрос дали хората, които пушат са с по-висок риск от развитие на ПТСР след преживяно и/или видяно травмиращо психиката събитие.

Посттравматичното стресово разстройство се определя като закъснял и/или протрахиран отговор към стресогенна ситуация на прекомерна заплаха. Такава може да бъде природно бедствие, акт на насилие, катастрофи, смърт и други. Симптомите се характеризират с интензивно преживяване на страх, тревожност, раздразнителност, плачливост, безсъние, влошена концентрация, проблеми с паметта, поява на кошмари, внезапно оживяване на епизоди от случката, вегетативни нарушения, силно изразено чувство на безпомощност и липса на перспектива.

По данни на RAND, компания за клинични проучвания около 20% или 300 000 души от завръщащите се войници от Ирак и Авганистан са със симптоми на ПТСР или дълбока депресия. Зависимостите от своя страна се определят като психично заболяване, което води до промени във функционирането на личността. Учените смятат, че подходът в лечението трябва да бъде комплексен. Те твърдят, че тютюнопушенето, също алкохолът и наркотичните вещества не само, че не разрешават проблемите, а в много случаи ги задълбочават.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.