Скочиха срещу тоталната забрана на цигарите в България

Очаква се пълната забрана на тютюнопушенето у нас от 2010 г. да намали с 30-40% оборота на хотели и заведения. Това съобщи за Hospital.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

От организацията обясниха, че подкрепят борбата с тютюнопушенето, но настояват това да става с еволюционни, а не с революционни методи. Налагането на пълната забрана в условия на криза може да се отрази пагубно на бизнеса, опасяват се собствениците в бранша. Вместо това държавата да вземе последователни и комплексни мерки, като се започне от производството на тютюн, обработката, вноса, акциза, цената, препоръча Рагин. От асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите у нас апелираха да не се стига до крайности поне докато трае кризата.

Тоталната забрана на тютюнопушенето в България е заложена в промени в Закона за здравето, които парламентът прие на първо четете през април тази година. Това е вторият опит на здравното министерство да прокара промяната, след като преди две години идеята на тогавашния министър Радослав Гайдарски бе отхвърлена от Министерски съвет.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.