Пълна забрана на тютюнопушенето от 1 юни 2010 г.

Пълна забрана за пушене в закрити обществени места прие вчера парламентът, който гласува на второ четене текстове от промените в Закона за здравето.
Забраната трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 г., припомня doctoronline.bg.

Народните представители отхвърлиха след гласуване и прегласуване предложението на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Борислав Китов да има обособени зони за пушене в някои закрити обществени места, например в административни учреждения и заведения. Олимпи Кътев, който настоя за прегласуване, мотивира искането да останат зони за пушене не само с навиците на пушачите, но и с туристите, приходите от акцизи в държавната хазна и с препитанието на тютюнопроизводителите.

След гласуването Стоян Витанов от левицата заяви, че в България няма друг закон, който да е насочен срещу 2 и половина милиона българи.

В четвъртък по време на дискусията в пленарна зала идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на закрито предизвика оживена дискусия. Тогава д-р Руденко Йорданов каза, че не е съгласен да плаща същата здравна вноска като пушачите. Защо да давам пари да се лекуват хора, които, съзнавайки какво правят, увреждат здравето си, попита той. Думите му предизвикаха гнева на д-р Китов, който отговори, че по тая логика по-висока здравна осигуровка трябва да плащат и хората с наднормено тегло.

Борислав Китов заяви, че тоталната забрана се е въвела в страни, в които от дълго време се провежда кампания срещу тютюнопушенето и съотношението пушачи-непушачи е в полза на непушачите, за разлика от България.

Д-р Атанас Щерев посочи, че опитът на другите страни показва необходимостта от пълна забрана на тютюнопушенето, защото никъде частичната забрана не се спазвала. Той вижда в забраната мениджмънт на здравеопазването, защото така парите, давани за увреденото здраве на пушачите и пасивните пушачи, могат да се използват за други болни. Рамадан Аталай пък предложи забраната да се прилага още от юни т.г.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.