Консултират пушачи в болница “Св. София”

„Над 85% от пациентите в белодробните клиники и отделения са пушачи, а останалите 10-15% са пасивни пушачи”, алармира д-р София Ангелова от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София” в столицата. От 2001 г. болницата набляга на превенцията и организира безплатни прегледи, в резултат на които голяма част от изследваните са отказали тютюнопушенето, припомня doctoronline.bg.

По повод на Световния ден за борба с тютюнопушенето – 31 май, специализираната болница „Св. София” и Дружеството по белодробни болести, с подкрепата на фармацевтичната компания „Софарма”, организират Ден на отворени врати за консултации за пушачи. В последният ден на май, от 10 до 13 часа, в аудиторията на болницата (София, ул. „Акад. Иван Гешов” №19) всички желаещи ще могат да направят безплатно изследване на дихателната си функция и да получат лекарска консултация за пушачи. Инициатор на профилактичните прегледи е д-р София Ангелова, която освен че ще дава професионална лекарска помощ, цели да мотивира пушачите да преустановят тютюнопушенето. Този вреден навик е рисков фактор за повече от 25 заболявания – основно белодробни и сърдечносъдови.

България е на първо място в Европа и на второ в света (след Куба) по потребление на цигари на глава от населението. У нас броят на пушачите надвишава 3 000 000 души. Изключително тревожен факт е широкото разпространение на тютюнопушенето сред децата и младежите.

Пушачите се разболяват 2 пъти по-често от пневмония, а инсултите и инфарктите при тях са 2.5 пъти повече. През 1987 г. страните членки на СЗО обявяват 31 май за Световен ден за борба с тютюнопушенето, с цел привличане вниманието на обществеността върху тази особено опасна токсомания. Тази година мотото на Световния ден е „Здравните предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия”.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.