Организират лятна работилница срещу тютюнопушенето

На 28 юни 2009 г. в Борисовата градина фондация „Зеленодиво” организира целодневна открита лятна работилница засягаща въпроса с тютюнопушенето, съобщава doctoronline.bg. С програма от различни упражнения, практически задачи, със семинари и уъркшопове, лекции и терапии организаторите се надяват да помогнат на хората да се откажат от вредния навик.

Целта на откритата работилница – „Културата да дишаш” е да запознае и занимае гражданите с предстоящата забрана за тютюнопушене на обществени места от юни 2010, предимствата на закона, ползата на обществото от подобна забрана, практиките в ЕС и т.н.

Практическите семинари ще включват йога упражнения за дишане, видео лекция, свободна дискусия по темата, терапевтични и психологически тренировки за отказване от цигарите, състезания между пушачи и непушачи, демонстрации и др. Ще има и специален креативен уъркшоп, който да стимулира позитивна нагласа към отказването от цигарите.

Работилницата също така ще насочи вниманието на хората върху избора! Неосъзнатият избор при всяко инстинктивно вдишване, с което започва живота на всеки човек и осъзнато взетият избор при запалването на първата цигара, довеждащ до момента, в който за много хора пушенето се e превърнало в инстинктивен и неосъзнат рефлекс като дишането.

Инициативата е част от едногодишната кампания против тютюнопушенето „Културата да дишаш” на фондация „Зеленодиво”, стартирала през ноември 2008 г.. Целта е чрез интерактивни програми, демонстрации и дебати да бъдат представяни различни гледни точки за и против тютюнопушенето.

Това е шестата поред инициатива от кампанията. Първата бе специално събитие, на което бе представен сайтът exsmoker.bg; второта бе раздаването на специални безплатни картички с коледно обещание; третата бе за Деня на влюбените, когато желаещи пишеха своето любовно послание и получаваха специален подарък; четвъртата бе пролетен хепънинг в центъра на града, като на гражданите се предлагаше да разменят своите цигари срещу свежо пролетно цвете; петата бе създаване на благотворителен клип, насърчаващ отказването на цигарите и излъчването му безплатно от национални телевизии.

На разработения за кампанията сайт – exsmoker.bg се помества информация за хода на кампанията. Освен да информира, сайтът цели да помогне на пушачите да се оттърват от зависимостта в рамките на 5 до 25 дни, без да си причиняват стрес, главоболие, депресия и неврози.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.