Тийнейджърите копират родителите си и по отношение на тютюнопушенето

Родителите са способни да помогнат на децата в отношението им към тютюнопушенето. Това показват данните от проучване, публикувани в BMC Public Health. Шведски учени са открили, че подрастващите копират поведението на възрастните, съобщава doctoronline.bg.

Екипът на Мария Нилсън от университета Umnea е използвал статистика, получена на базата на три национални проучвания (през 1987 г., 1994г., 2003 г.), осъществени с помощта на Националния борд по здравеопазване и социални грижи и Националния институт за обществено здраве. Общо са били анкетирани 13 500 лица. Във възрастовите групи за 13, 15 и 17 години са участвали по 1 500 тийнейджъра.

Целта била да се определи отношението им към нагласите на родителите по повод тютюнопушенето и дали то се променя във времето. Било установено, че младежите са позитивни към опитите на родителите си да ги разубедят да пушат. Най-голям ефект имало сред тези, чиито родители не пушат у дома и които не разрешават да се пуши в къщата.

Въз основа на проучените данни авторите са стигнали до заключението, че на базата на предприетите законодателни инициативи и на засиления контрол от страна на родителите, употребата на цигари сред младежите в Швеция е намаляла. „Фактът, че младите хора отговарят позитивно на становището на родителите им, че тютюнопушенето е вредно за здравето, е окуражаващ“, обобщава Нилсън.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.