Цигарите са противопоказани след 15-та седмица от бременността

Жените пушачки, които спират цигарите преди 15-ата седмица от бременността, не са изложени на риска от преждевременно раждане или от недоносено бебе. Това сочи проучване, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“ и цитирано от doctoronline.bg.

Обратното, жените които продължават да пушат и след 15-ата седмица, са изложени на три пъти по-голям риск от преждевременно раждане и са два пъти по-застрашени от риска да родят бебе с ниско тегло.

Проучването е осъществено сред 2500 бременни жени в Австралия и Нова Зеландия, от които 80% са били непушачки, 10% са спрели да пушат и останалите 10% са продължили да го правят по време на бременността. Според ръководителя на изследователския екип, Лесли МакКоуан от Университета в Оуклънд, Нова Зеландия, обществото трябва да подпомагат жените от последната група, за да спрат да пушат колкото се може по-скоро. Защото се оказало, че жените, които се отказват от цигарите през този период, не са така стресирани както тези, които продължават с вредния си навик.

Проучването показало също така, че страстните пушачки обикновено са самотни майки, с по-ниско образование, безработни, със свръхтегло или прекалено слаби. При тях съществува по-голям риск и от консумиране на алкохол.

Споделете в социалната мрежа:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>