Има връзка между тютюнопушенето и стреса

Данните за връзката между тютюнопушенето и стреса са противоречиви, пише doctoronline.bg. „По време на Втората световна война цигарите са били раздавани на войниците като средство за успокояване и отпускане“, казва Винс Харден, който пуши вече 40 години. Ето защо според него стреса му едва ли е по-голям от този на хората, които не пушат.

Учени от Канада обаче са установили обратното. Обект на изследване са били 2250 възрастни. Данните са публикувани на страниците на електронното издание на Canada.com. Според тях 50% от редовните пушачи са подложени на висок стрес в ежедневието си спрямо 35% от бившите пушачи и 31% от непушачите. По време на проучването са били използвани и други фактори като възраст, пол, образование, доходи и семеен статус. Заключението, до което са достигнали учените е, че заклетите пушачи са по-податливи на стрес в сравнение с непушачите. Допълнително е било установено, че лицата разтревожени от рецесията пушат значително повече. 13% не се разделили със своя навик поради същата причина. Експертите смятат, че резултатите са основателни, за да се разбие митът за „отпускащия ефект на цигарите“.

„Mного пушачи възприемат употребата на цигари като начин за редукция на стреса, но вдействителност те задоволяват никотиновата страст и се затварят в себе си“, твърди Роб Кънингам, главен анализатор към Асоциацията на раково болните в Канада. По думите му корелацията между тютюнопушенето и стреса е обект на изследване и в други проучвания. И изразява съмнение, че задълбочаващата се икономическа нестабилност в страната задължително ще увеличи употребата на цигари. „Ясно е, че рецесията е лоша новина за Канада, но по-ниските доходи по-скоро могат да бъдат причина за отказване от цигарите, а не за увеличаване на употребата им“, смята Кънингам. Деби Мендел, автор на книгата Addicted to Stress е на мнение, че рецесията ще накара хората да се върнат към стария си навик, т.е да се самоуспокояват чрез „използване на никотиновите продукти“. Несъмнено това би се отразило върху тяхното здраве.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.