Тютюнопушенето е един от най-рисковите за здравето фактори

Много хора биха се предпазили от преждевременна смърт само, ако вземат под внимание няколко фактора опасни за здравето им, сочи ново проучване публикувано преди дни в списание PloS Medicine и разпространено от doctoronline.bg.

Екип начело с д-р Меджит Изети от университета Харвард е изчислил, че високата смъртност може да бъде намалена, ако лошите хранителни навици, високото кръвно налягане, тютюнопушенето и заседналият начин на живот биха могли да се контролират и дори елиминират. Те са установили, че, ако никой в САЩ не пуши смъртността, свързана с тютюнопушенето би намаляла с 467 000 души, както и ако всеки поддържа в нормални граници кръвното си налягане, бройката на починалите лица би спаднала с 395 000.

„Насочването към рисковите фактори има голям потенциал за намаляване на смъртността в САЩ. Въпреки, че съществуват доказани методи, подпомагащи хората да откажат цигарите и/или да поддържат кръвното си налягане, в страната се наблюдава застой, дори обратна тенденция“, смята Изети.

Учените са се концентрирали върху 12 променливи рискови фактори, водещи до висока смъртност, сред които напълняване и свръхтегло, висок прием на сол по време на хранене, високо кръвно налягане, високо съдържание на LDL лош холестерол, слаба физическа активност и меню с беден прием на плодове и зеленчуци.

Общо 2.4 милиона души в САЩ са починали през 2005 година. Тютюнопушенето и неконтролираното кръвно налягане са били причина за един на всеки пети смъртен случай. Цигарите са сред водещите убийци за мъжкия пол. Било е изчислено, че това прави около 21% смъртност при мъжете. При жените водещата причина за смъртта е високото кръвно налягане, изчислено като рисков фактор на 19%. Напълняването и свръхтеглото са довели до 216 000 смъртни случая, а намалената физическа активност до 191 000. От гледна точка на хранителния режим високият прием на сол е причинил смъртта на 102 000 лица, а ниската употреба на наситените мастни киселини на 84 000 души. Била е отчетена и употребата на алккохол. В статията се казва, че ако пиенето в САЩ се редуцира, с 26 000 по-малко ще са починалите от сърдечно-съдови заболявания или диабет. По данни на изследователите около 90 000 лица са се разделили с живота си, вследствие на заболявания, свързани с висок прием на алкохол като цироза, панкреатит, случаи на насилие, транспортни произшествия и др.
Според авторите стратегиите за справяне трябва да бъдат насочени към намаляване на изброените рискови фактори, свързани с високата смъртност.

„По-добрата регулация на хранителната индустрия, цените и осигуряването на добра информация може да бъде ефективен начин за постигане на по-дълъг и по- качествен живот“, твърди Изети. По думите й тютюнопушенето и високото кръвно налягане са факторите, които са предвидими и които биха могли да се избегнати.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.