Пушачите оглупяват прогресивно

Тютюнопушенето причинява редица здравословни проблеми и заболявания като хроничен бронхит и атеросклероза, провокира развитието на рак на белия дроб и коронарна болест на сърцето, пише Hospital.bg. Оказва се, обаче, че списъкът на възможните последици от пристрастяването към цигарите не се ограничава до тук. Според резултати от последните проучвания в областта, тютюнопушенето влияе отрицателно на мозъка и намалява интелектуалните възможности и способността за запаметяване.

В Университета в Aberden (Шотландия) е проведено проучване, целящо да определи какви са последствията за мозъка ни, когато си запалваме цигара. Учените интервюирали и наблюдавали 465 доброволци на възраст около 60-65 години. Приблизително 50% от тях били страстни пушачи. Всеки от участниците в изследването преминал през серия от психологически тестове, за да се оценят интелектуалните му способности и паметта му. След събиране и анализиране на получените резултати, изследователите ги сравнили с резултати от подобни проучвания на хора, които никога не са посягали към цигарите или са се отказали от вредния навик.

Сравнението показва, че пушачите имат значително по-лоши резултати в сравнение с непушачите, при всички задачи изискващи добра памет и концентрация. Резултатите от изследването категорично показват, че способността за логическо мислене и способност да запаметяват и възпроизвеждат информация е значетелно намалена при пушачите в сравнение с непушачите. Особено интересен и озадачаващ е факта, че дори и да се вземат под влияние странични фактори каквито са социален статус, образование, естеството на работата, консумация на алкохол и т.н., разликите остават статистически значими.

Учените все още не са единодушни в мнението си, защо пушенето пушенето нарушава функцията на някои мозъчни центрове. Най-реалистична според тях е хипотезата, че под пагубното въздействие на никотин и катран, влизащ в организма ни чрез цигарите, нервните клетки стават по-чувствителни към действието на свободните радикали – токсични съединения, отделяни в клетката при жизнената и дейност.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.