Пушенето предизвиква болки в гърба

Тютюнопушенето може да причини болки в гърба и кръста. Рискът е три пъти по-висок при пушачите, отколкото при хората, които никога не са пушили, съобщава Hospital.bg.

Финландски учени откриха, че умереното пушене може да доведе до проблеми с гърба или болки в областта на прешлените. За да достигнат до този резултат, учените са направили 81 проучвания по целия свят за периода от 1966 до 2009 г. В изследванията са взели участие пушачи, бивши пушачи и не пушачи, които са се оплакали от болка в кръста.

При настоящите пушачи има 31% по-голям риск от болки в сравнение с хората, които никога не са посягали към кутията с цигари. Експертите не дават точно обяснение за връзката с пушенето и болката в гърба, но изследват няколко възможности.

Някои от тях са намаляването на кръвообращението в костите, повишеният риск от остеопороза и разпространението на вредни вещества в кръвта на пушачите.

Резултатите сочат още, че младите хора са по-уязвими от възрастните, а бившите пушачи се оплакват по-рядко от подобни проблеми.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.