Как депутатите пиха кафе без дим

В осем и половина в сряда, 21.04.2010, повече от сто граждани се събраха на задната страна на парламента за да предложат кафе и чай без дим на народните представители.  Целта на протестиращите бе да убедят парламентаристите, че не бива да отменят забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.  Събитието започна при много добро настроение и отлично време, въпреки прогнозата.  Полицията, под ръководството на охраната на парламента, обаче направи всичко възможно за да нагнети обстановката, като изтика протестиращите в градинката зад Художествена академия, където те нямаха достъп до идващите на работа депутати.

Малка група дами на собствен риск преминаха от обратната страна на парламента, за да могат да предложат на народните избраници кафе без дим, и да ги убедят да не подкрепят предвидената за гласуване днес поправка на здравния закон.  Една от самоотвержените доброволки, Лили Георгиева, описа събитията на паркинга при БАН така: “Бяхме няколко дами и по-малко господа (усмивките оказаха известно влияние върху силния пол поне да се поспрат за малко). Покрай нас минаха около 25-30 депутата, повечето поне за мен не толкова известни. Някои не се спряха въобще, други казаха, че са пушачи и няма шанс да ги убедим, а ние им подвикнахме, че са зависими и имат нужда от помощ :), трети се спряха до нас, взеха си кафе и си поговорихме – казаха, че ще подкрепят да остане забраната, а няколко бяха като кучета подвили опашки и продумваха подминавайки ни “Ние не пушим” (сигурно са от онези, на които Бат’ Бойко е скръцнал със зъби). Снимаха ни от няколко телевизии. Всички ни питаха какво следва ако днес се приеме поправката, а ние отговорихме, че нямаме намерение да се отказваме, че ставаме все повече и че ще продължаваме да действаме на всички фронтове. Още веднъж адмирации за организаторите, благодарности на участвалите и още повече вяра, сили и оптимизъм (не че си нямаме) :)”

Докато протестиращите и доброволките търсеха начин да предадат посланията си на депутатите, пред централния вход на парламента се осъществи пряко включване за сутрешния блок на Канал 1. В него гледната точка на гражданите представиха Мариана Тодорова и Стефан Янков.  Огромно разочарование и недоумение предизвика отказът на дейния защитник на цигарения дим и някогашен апологет на синята идея Асен Агов, който директно отказа да застане в ефир едновременно с представители на гражданите. Очевидно две десетилетия престой в коридорите на властта са довели господин Агов до състояние на нетърпимост към гласа на гражданското общество, част от което беше в началото, коментираха протестиращите, които скандираха “Агов – егоист”.

Вълна от освирквания и негодуване предизвика влизането в парламента на идеолога на поправката, депутата от Герб Емил Димитров.  Поведението на Димитров, който по собствените му думи е доскорошен деен играч на пазара за разпространение на цигари, хвърля петно върху репутацията на Народното събрание и парламентаризма в България като цяло, коментираха протестиращите.

Сред скандираните лозунги се запомниха “Искаме да дишаме” и “Всеки ден ще е така до забраната”. От балкона на БАН срещу прозорците на парламента бе закачен транспарант с думите “Водете ни напред, а не назад” и знак “пушенето забранено”. Смятам, че направихме много успешна акция, сподели в имейл и Орлин Мирчев, един от дейните участници и организатори на протеста.

Полицията направи официално предупреждение на журналиста Павел Антонов,  член на гражданската инициатива “България без дим”. На Антонов бе указано писмено за в бъдеще да се подчинява на разпорежданията на полицията и да спазва зоните за охрана на Народното събрание.  Представителите на закона не можаха да посочат на колко метра от стената на парламента отстои въпросната зона и по силата на кой точно закон предлагането на кафе е заплаха за сигурността на парламента.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

3 thoughts to “Как депутатите пиха кафе без дим”

  1. цитат :
    а ние им подвикнахме, че са зависими и имат нужда от помощ.

    Браво … Герои.
    Кой да ви вземе “На сериозно”

  2. Предвиждат ли се нови протести през следващата седмица, когато ще продължи обсъждането на отмяната?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.