Гражданите за министъра – министърът за забраната

Граждани и представители на неправителствени организации поднесоха бонбони на новоназначения министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова. Малко след 9 часа на 23 април, петък, малката гражданска делегация се качи до кабинета на министъра да изрази благодарността си за принципната и етична позиция на Борисова в подкрепа на забраната за пушене на закрити обществени места. “Действително ли очаквахте един здравен министър да каже нещо различно?” запита още от вратата новият министър.  Четиригодишната Майа поднесе тематично подбраната кутия за благодарност. “Не харесвам цигарите защото са… фуй”, коментира по-късно детето пред www.BezDim.org. Граждански контрол за спазването на забраната за тютюнопушене, както и всички останали закони, предложи от името на инициативата Павел Антонов.

В текста на връчената на министъра декларация членовете на Коалиция за живот без тютюнев дим и гражданска инициатива „България без дим” заявяват, че са силно впечатлени от силната й гражданска позиция. “Радваме се, че във Ваше лице откриваме не само смел съмишленик, но също така човек с непрегоряла човешка, професионална и държавническа съвест”, пишат радетелите за здравословна обществена среда. По-нататък декларацията им гласи:  “Декларираме твърда подкрепа за реализиране на истинска здравна политика за българския народ. Готови сме да обсъдим с Вас и други заинтересовани представители на държавната власт механизъм за граждански контрол над прилагането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, както и останалите правни норми в България. Стотици граждани се обърнаха към нас с готовност да помогнат на държавата за спазването на правните норми. Ако тяхното предложение представлява интерес за Вас, ще се радваме да ви го представим на делова среща в най-близко бъдеще.”

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

8 thoughts to “Гражданите за министъра – министърът за забраната”

 1. Един студент се изправил и попитал: – Професоре, студът съществува ли?
  – Що за въпрос, разбира се, че съществува! На Вас никога ли не Ви е било студено?
  Студентите се засмели на въпроса на младежа. А той продължил:
  – Всъщност в съотвествие със законите на физиката студ не съществува, това което ние възприемаме за студ, е всъщност отсъствие на топлина. Човек или предмет могат да бъдат изучени в съотвествие на това ДАЛИ ПРИТЕЖАВАТ ИЛИ ПРЕДАВАТ ЕНЕРГИЯ. Абсолютната нула е аболютно отсъствие на топлина. Цялата материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студ не съществува, ние сме създали тази дума за да обозначим това, което чувстваме при отсъствието на топлина.

  Вярвам, че Г-жа Борисова ще успее да предаде положителна енергия на политиците, които ще гласуват за забраната за пушене на общ. места.
  Искаме да докажем на света, че българските политици, министри и избератели не са “абсолютна нула”.
  И както се казва: “Без морал, към провал!”
  Заедно ще успеем да изградим по-уютна, красива и природосъобразна среда за нас и поколенията след нас.

 2. Браво! Много се изкефих – дайте клюките …

 3. Браво! Сега остава да се възползваме в максимална степен от изказването на здравния министър :)))

 4. Което беше потвърдено вчера и от Бойко Борисов. Но нека не се заблуждаваме – и двамата накрая могат да кажат “абе ние бяхме против, ама парламентът така реши” 😉

 5. Как мразя да съм прав. Сега трябва да ходим да си искаме бонбоните обратно. Думите на гениалния министър на здравеопазването след гласуването вече са “Социално-политическият момент налага отстъпление за тютюнопушенето”. Найс, а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.